2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több mint 200 rabszolgát szabadítottak ki kínai téglaégető üzemekből

2007. június 15. 11:22, utolsó frissítés: 11:22

Több mint kétszáz rabszolgamunkára kényszerített embert szabadítottak ki a hatóságok az elmúlt napokban Honan (Henan) tartománybeli téglaégető üzemekből - közölte a helyi rendőrség.

Harmincötezer rendőr 7500 téglaüzemet ellenőrzött június 9. és 12. között. A közép-kínai tartomány fővárosától, Csengcsoutól nem messze, Hszinhsziang (Xinxiang) közelében egyetlen nap alatt húsz téglagyárból 23 embert, köztük 16 gyermeket szabadítottak ki.

A rabszolgamunkára fogott munkásokat különböző módon vették rá, hogy a téglaégető üzemekbe menjenek, sokakat emberkereskedők vittek oda. A munkásokat érkezésüktől fogva verték, éheztették és fizetés nélkül munkára kényszerítették.

A Honan tartományi tévétársaság riportja szerint legkevesebb ezer, 8 és 16 év közötti gyermeket dolgoztatnak ingyen egy másik tartomány, Sanhszi (Shanxi) téglagyáraiban. Egy, kínai internetes fórumokon keringő nyílt levél szerint 400 Honanban élő apa véli úgy, hogy fiaikat elrabolták és Sanhsziban kényszermunkára fogják őket. Az elrabolt gyerekekért az emberkereskedőknek fejenként 500 jüant fizetnek az üzemek tulajdonosai.

A rendőrség Honanban különleges alakulatot hozott létre, hogy leleplezzék a törvénytelenséget. "Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy az emberkereskedelmet megállítsuk, és megmentsük a fogva tartottakat" - közölte Csin Jü-haj (Qin Yuhai) Honan rendőrfőnöke és helyettes kormányzója.

A vállalkozók bőségesen találnak munkaerőt a százmilliónál is több munkanélküli köréből, akik a hivatalos statisztikákban nem munkanélküliekként, hanem úgynevezett vándornépességként tartanak nyilván. Olyan emberekről van szó, akik a mezőgazdaságból már nem tudnak megélni, ezért a városokban próbálnak szerencsét, de legfeljebb csak alkalmi - gyakran veszélyes, egészségre káros - munkákat találnak alacsony fizetésért. A gyökértelenné vált emberek, akik gyakran családjukkal sincsenek kapcsolatban, észrevétlenül eltűnhetnek, úgy, hogy senki sem keresi őket. (MTI/Új Kína/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS