2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bejrúti robbantás 10 áldozattal, egy Haríri-szövetséges képviselő is halott

2007. június 14. 13:29, utolsó frissítés: 13:29

Robbantásos merényletben életét vesztette szerdán Valíd Eido libanoni kormánypárti képviselő és még legkevesebb kilenc ember - közölték biztonsági források.

A tájékoztatás szerint a robbanás a bejrúti tengerparti sétány közelében történt, egy vidámpark és a hadsereg sporttelepe mellett késő délután. A merénylők egy parkoló autó alatt helyezték el a pokolgépet. A halálos áldozatok mellett legalább 11 sebesültje is van a merényletnek.

A 61 éves Valíd Eido a parlament védelmi bizottságának elnöke volt, közeli politikai szövetségese Szaad al-Haríri pártvezetőnek, a 2005 februárjában meggyilkolt Rafík Haríri volt miniszterelnök fiának.

Szaad Haríri, a kormányzó Jövő Tömbje pártszövetség vezetője Szíriát vádolta. Egyúttal - ugyancsak Szíriára utalva - felszólította az Arab Ligát, hogy bojkottálja "ezt a terrorista rezsimet". "Ugyanazok ölték meg Valíd Eidót, mint akik Rafík Harírit" - jelentette ki egy nyilatkozatában. - Az Arab Ligának eleget kell tennie kötelességének, legyen az Libanon védelmére tett lépés vagy akár ennek a Libanont szüntelenül támadó, szuverenitását megsértő, politikusait meggyilkoló terrorista rezsimnek a bojkottja."

Marván Hamáde távközlési miniszter szintén a szíriai kormányzatot vádolta a gyilkossággal. Szerinte "ugyanarról a sorozatgyilkosról" van szó, "a szíriai rezsimről", amely "le akarja rombolni a (Szíria-ellenes libanoni) parlamenti többséget és megakadályozni egy új köztársasági elnök megválasztását", amit szeptember 25-ére tűztek ki. (Jelenleg a Szíria-barát Emile Lahud az államfő.)

Kevesebb mint négy hét alatt, amióta összetűzések zajlanak Nahr el-Bared libanoni palesztin menekülttábornál, ez volt a hatodik robbanás Bejrútban és környékén. Az előző ötnek összesen két halálos áldozata volt.

A támadás nem az első a Szíria-ellenes politikusok elleni támadások sorában sem. Ez a sorozat a Rafík Haríri elleni merénylettel kezdődött. A legutóbbi áldozat Pierre Dzsemájel ipari miniszter volt, akit tavaly novemberben lelőttek Bejrútban. (MTI/AFP/Reuters/dpa/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS