2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Síita szentély két minaretjét robbantották fel Irakban

2007. június 13. 14:14, utolsó frissítés: 14:14

Felrobbantották szerda reggel az iraki Szamarrában az al-Aszkári síita szentély két minaretjét. A merényletet hatására várható erőszakhullám kivédésére a kormány bejelentette, hogy Bagdadban délutántól teljes kijárási tilalmat rendel el, síita vezetők pedig nyugalomra intették híveiket.

A fővárostól 120 kilométerrel északra található városban a tettesek annak ellenére végre tudták hajtani a robbantást, hogy a szentélyre rendőrök vigyáztak. Az első jelentések szerint a terrorakció nem követelt áldozatokat.

A szentély kupoláját már 2006 februárjában beomlasztotta egy robbantás, amely kiváltotta az iraki síita és szunnita közösség azóta is tartó véres belháborúját. A harcoknak egy ENSZ-jelentés szerint eddig több mint 34 ezer halálos áldozata volt. Csak a merénylet másnapján 140 embert öltek meg, miután a Mahdi Hadserege nevű síita mozgalom fegyveresei bosszúból megtámadtak bagdadi szunnita közösségeket, de a szunniták elleni támadásokat sokak vádja szerint általában is e mozgalom emberei követik el.

A merénylet miatt amerikai csapaterősítés Szamarrába küldését kérte a miniszterelnök egyik munkatársa az amerikai erők parancsnokától és az Egyesült Államok bagdadi nagykövetétől.

A tavalyi robbantást a síiták az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő szunnita lázadók számlájára írták, és feltehetőleg a mostanit is szunniták követték el.

Elítélte a szerdai merényletet az iraki síiták legtekintélyesebb szellemi és vallási vezetője, Ali asz-Szisztáni nagyajatolláh, aki más hitszónokokhoz hasonlóan "elítéli a támadást, nyugalmat kér, és a szunnitákkal szembeni bosszútól való tartózkodást".

A jelentős síita zarándokhelynek számító mauzóleumban található a síizmus tizedik és tizenegyedik imámjának, az egyaránt a 9. században élt Ali al-Hadinak, illetve Haszan al-Aszkárinak a sírja. (MTI/AP/Reuters/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS