2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Castro Koszovó kapcsán szidja Busht. Kostunicának nem kell NATO-kárpótlás

2007. június 12. 17:47, utolsó frissítés: 17:55

Óva intette a szerb vezetés kedden a nyugati országokat attól, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata nélkül, egyoldalúan elismerjék a Szerbiából kiszabadni kívánó albán többségű Koszovó tartomány függetlenségét.

Ilyen értelmű nyilatkozatot tett a nap folyamán Boris Tadic Nyugat-barát szerb államfő, valamint a magát mérsékelt nacionalistának valló Vojislav Kostunica szerb kormányfő. Utóbbi egyúttal határozottan elutasította George Bush amerikai elnök azon előző napi felvetését, hogy Szerbiát esetleg NATO-tagsággal "kárpótolják" déli tartománya elvesztéséért.


Castro is beleszól

Bush egyébként az említett nyilatkozatért Fidel Castrótól is kapott bírálatot: a kubai vezető ismét tollat ragadott kórházi szobájában. Az Albániában néhány órát töltő Bush "Szerbia, Oroszország és több más európai ország érdekeit teljesen figyelmen kívül hagyva, határozottan Koszovó függetlensége mellett állt ki.

Odavetette Szerbiának, hogy gazdasági segélyt kap, ha támogatja Koszovó függetlenné válását, amely az ország (a szerbek) kulturális bölcsője. Kell vagy nem kell?!
" - írta a több mint tíz hónapja lábadozó kubai vezető A türannosz tiranai látogatáson című cikkében, amely a hivatalos kubai lapok keddi számában jelent meg a fórum rovatban, A Comandante gondolatai gyűjtőcím alatt.


Ahtisaari: "kifutunk az időből"

Martti Ahtisaari ENSZ-közvetítő továbbra is úgy véli, hogy Koszovó függetlensége az egyetlen lehetséges megoldás a dél-szerbiai tartomány problémájának a megoldására. Rómában az olasz képviselőház külügyi bizottsága előtt mondott beszédében leszögezte: "nem látok más kiutat, mint a koszovói függetlenséget. Azok az indítványok, hogy a tárgyalásokat folytatni kell, nem vezetnek semmiféle lezáráshoz".

Kiemelte, hogy eljött az a pillanat, amikor az ENSZ-nek lendületet kell adnia a gyors megoldás érdekében, "mert választanunk kell, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának keretében rendezetten menjen végbe a folyamat, vagy a testület keretein kívül zűrzavarba torkolljon". Az ENSZ-megbízott figyelmeztetett arra: "lassan kifutunk az időből", mivel Pristinában, a tartomány közigazgatási székhelyén "ténylegesen meleg a helyzet" annak következtében, hogy a koszovóiak gyorsan el akarják nyerni függetlenségüket. A helyzet rosszabbodása Olaszország számára is problémát jelentene, mert Itália jelentős számú katonát vezényelt a Balkánra, és azon belül főleg Koszovóba - jegyezte meg.

Az ENSZ-megbízott és a koszovói rendezési terv kidolgozója úgy vélte, hogy meg kell győzni Oroszországot: ne emeljen vétót a BT-ben a Koszovó-vitában, és az oroszok hozzák Belgrád tudomására, hogy a kérdés már lezárt; a koszovói függetlenség a tartományban élő szerb kisebbség jogainak a tiszteletben tarása mellett elkerülhetetlen.


Koszovói lőszer és robbanóanyag a Szandzsákban?

Mintegy tízezer darab elrejtett lőszert és robbanóanyagot talált a rendőrség a muzulmánok lakta dél-szerbiai Szandzsákban, a hatóságok feltételezése szerint a hadianyagot iszlám szélsőségesek terrorcselekmények elkövetésére akarták felhasználni - adta hírül kedden a belgrádi sajtó.

A szerb lapok Dragan Jocic belügyminisztert idézve számoltak be arról, hogy a rendőrség Novi Pazar, Tutin és Sjenica települések környékén foglalta le a hordókba rejtett, elásott lőszereket, valamint tizenöt kilogrammnyi robbanóelegyet. A miniszter szerint a fegyverek Szerbia szomszédos, ENSZ-igazgatás alatt álló, szintén muzulmán többségű déli tartományából, Koszovóból származnak, a szélsőségesek pedig Novi Pazarban több merényletet - köztük egy rendőrőrs elleni támadást - akartak velük végrehajtani.

A szerb rendőrség márciusban elfogott hat vahhábita vallomásából nyert információk alapján kezdett a fegyverek után kutakodni. A szunnita iszlám e szélsőséges ágának követői pár éve jelentek meg Dél-Szerbiában, s ma már több ezerre teszik a számukat. Belgrádi sajtójelentések rendszeresen beszámolnak erőszakos terjeszkedésükről, a terrorista szervezetekhez fűződő feltételezett kapcsolataikról. A vahhábiták tavaly nyáron megakadályozták egy belgrádi rockegyüttes Novi Pazarba tervezett koncertjét, ősszel pedig lövöldözésig fajuló incidenst provokáltak a szandzsáki székhely egyik dzsámijánál. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS