2020. december 6. vasárnapMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Bush: NATO-felvétellel kárpótolnák Szerbiát Koszovó elvesztéséért

2007. június 12. 10:38, utolsó frissítés: 10:38

George Bush amerikai elnök támogatásáról biztosította hétfőn, európai körútjának utolsó napján Koszovó függetlenné válását, de kilátásba helyezte, hogy esetleg a NATO-ba való felvétellel "kárpótolnák" Szerbiát albán többségű tartományának elvesztéséért.


Nyolcnapos körútja alatt az amerikai elnök részt vett Németországban a G8 csúcsértekezletén, felkereste Csehországot, Lengyelországot, Olaszországot, a Vatikánt és Albániát. Hétfőn Szófiában tárgyalt, majd visszaindult az Egyesült Államokba. Kiemelkedően fontos téma volt körútjának minden állomásán az amerikai rakétapajzs és Koszovó ügye. Oroszország és az Egyesült Államok mindkét ügyben szögesen ellentétes álláspontot képvisel.

Bush szófiai tárgyalásain is felmerült a rakétapajzs ügye, noha Washington eddig csak Csehországtól és Lengyelországtól kérte a kelet-európai országok közül, hogy a területükön helyezhesse el a tervezett amerikai rakétavédelmi rendszer egyes elemeit. Georgi Parvanov bolgár elnök azonban jelezte, hogy Bulgáriát is érdekelné a részvétel lehetősége. Nem ismeretes, mit felelt Bush a bolgár felvetésre, mindenesetre az amerikai elnök ezt az alkalmat is megragadta, hogy biztosítsa Oroszországot: nem ellene irányul a tervezett rakétavédelmi rendszer.

Parvanov felvetette a szerb elképzelések figyelembe vételének fontosságát is. Bush jelezte: maga is úgy gondolja, hogy bizonyos kárpótlást lehetne nyújtani Szerbiának Koszovó elvesztéséért. Célzott rá, hogy ilyen kárpótlás lehetne Szerbia felvétele a NATO-ba, esetleg az Európai Unióba. "Perspektívákat kell ajánlani Szerbiának" - mondta, hozzátéve: "Koszovó ügyének rendezésében szerepet játszik az a belgrádi kívánság is, hogy Szerbia a NATO, illetve az Európai Unió tagjává váljék". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS