2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Európát versenyhátrány fenyegeti, mert kevés pénzt fordít kutatásra

2007. június 12. 10:31, utolsó frissítés: 10:31

Európát versenyhátrány fenyegeti a világviszonylatban alacsony - és stagnáló - kutatás-fejlesztési kiadások miatt. A 27 uniós tagállamnak és cégeiknek több pénzt kell fordítaniuk arra, hogy új termékeiket gyorsabban piacéretté tegyék - állapította meg az uniós fejlesztési biztos, Janez Potocnik hétfőn Brüssszelben.

A kutatás-fejlesztési kiadások Európában gyakorlatilag a kilencvenes évek óta stagnálnak: 2005-ben az akkori uniós államok hazai összterméküknek átlagban csak mintegy 1,84 százalékát költötték kutatás-fejlesztésre. 2010-ig ezt az arányt 3 százalékra akarják növelni uniós szinten.

Ha a jelenlegi irányzat folytatódik, 2009-re már Kína is felzárkózik a kutatás-fejlesztési kiadásoknak a mindenkori GDP-hez viszonyított aránya tekintetében az EU-hoz - hangsúlyozta a biztos.

Az EU-tagok közül Svédország és Finnország vezet a kutatás-fejlesztési kiadások GDP-hez viszonyított arányában, a harmadik helyen Németország áll, ahol 2005-ben a GDP mintegy 2,5 százalékát költötték kutatás-fejlesztésre. (MTI/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS