2020. december 1. keddElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szerbia, Koszovó: ne halogassák az ENSZ-döntést

2007. június 11. 14:41, utolsó frissítés: 14:45

A szerb kormány és a függetlenségpárti koszovói albán vezetők is elutasították pénteken annak lehetőségét, hogy halasszák el fél évvel a Szerbiából kiszakadni kívánó albán többségű tartomány jogállásáról szóló döntést. A halasztást Nicolas Sarkozy francia elnök vetette fel a G8-csúcson.


Slobodan Samardzic, a szerb kormány koszovói ügyekkel foglalkozó minisztere a javaslat fogyatékosságaival indokolta Belgrád elutasítását, köztük azzal, hogy a koszovói albánok esetleg akadályozzák a Sarkozy által a halasztással egy időben szorgalmazott újabb szerb-albán tárgyalásokat.

A függetlenségpárti koszovói albán vezetők ingerülten reagáltak a francia elnök felvetésére. Agim Ceku koszovói kormányfő egy rendkívüli tanácskozást követően nyomatékosan utalt arra, hogy fogytán a koszovói albánok türelme.

Egyúttal felszólította a nagyhatalmakat, hogy mielőbb fogadják el az Ahtisaari-javaslatot, vagy engedjék a koszovói albánokat "saját útjukat járni".

Az ügyben pénteken megszólalt a szerb államfő is, aki egy nyilatkozatában lehetségesnek nevezte a kompromisszum elérését. Boris Tadic szerint ennek mindazonáltal az a feltétele, hogy a koszovói albánok (a függetlenség helyett) elfogadják a politikai és gazdasági önállóság ama legnagyobb fokát, amely még nem sérti (a tartományról lemondani nem kívánó) Szerbia területi épségét és szuverenitását.

Előzőleg a kérdéskörrel foglalkozó egyik belgrádi civil szervezet koordinátora úgy vélte, hogy az ENSZ-szavazás halogatása miatt Belgrádra hárul majd a legnagyobb nyomás: a nemzetközi közösség új elképzeléseket vár a szerb vezetéstől. Nenad Djurdjevic szerint Belgrádnak tisztáznia kellene: mit is ért pontosan a Koszovónak tett - a "függetlenségnél kevesebb, de az autonómiánál több" formában megfogalmazott, eddig nem részletezett - ajánlatán, s az miként egyeztethető össze a tartomány ellenőrzött függetlenségét támogató nyugati állásponttal.

George Bush vasárnap Tiranában Sali Berisha albán kormányfővel tartott közös sajtóértekezletén leszögezte: a tárgyalások céljaként a Koszovónak adandó "bizonyos fokú függetlenséget" kell kitűzni. "Kérdés, hogy lehet-e végtelen párbeszédet folytatni egy olyan témáról, amelyet már eldöntöttünk" - mondta az amerikai elnök, és hozzátette: "Sajnálom, hogy nem teljesültek a Koszovóval kapcsolatos várakozások. Éppen ezért lendítünk a folyamaton."

Bush szerint, ha nem jön létre megállapodás Szerbiával és Oroszországgal, "inkább előbb, mint utóbb", ki kell mondani: elég volt, Koszovó független. "Az a véleményem, hogy viszonylag rövid határidőn belül az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kell terjeszteni az erről szóló határozatot" - mondta az amerikai elnök. Sarkozy halasztásra vonatkozó javaslatáról Bush kijelentette: ez a megoldás csak akkor fogadható el, ha a végső cél a koszovói államiság marad.

Belgrád vasárnap éles hangvételű választ adott a Koszovó függetlenségének elismeréséért síkraszálló amerikai elnöknek, mondván: teljesen egyértelmű, hogy a kérdésről dönteni hivatott ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) nem vihető keresztül a szerbiai tartományt függetlenné nyilvánító határozat. Vojislav Kostunica szerb kormányfő tanácsadója, Srdjan Djuric reagálásában emlékeztetett arra, hogy Koszovó státusáról nem az Egyesült Államok, hanem az ENSZ BT hivatott dönteni, amelyet köt saját, nyolc évvel ezelőtt elfogadott 1244. számú határozata, valamint a világszervezet alapokmánya.

Az említett határozat helyezte az 1999-es jugoszláviai NATO-csapások után ENSZ-igazgatás alá Koszovót, de megtartotta felette Szerbia szuverenitását.
Djuric a szerb vezetés nagyfokú elégedettségének adott hangot annak kapcsán, hogy Kostunica és a BT-ben vétójoggal rendelkező Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin szombati szentpétervári találkozóján teljes egyetértés mutatkozott abban, hogy folytatják a kompromisszumos megoldás keresését, s ebben főként a már létező államok területi épségének és szuverenitásának megőrzését tekintik vezérlő elvnek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS