2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Levették az amerikai szenátus napirendjéről a bevándorlási törvény tervezetét

2007. június 08. 13:42, utolsó frissítés: 13:42

Meghatározatlan időre levették az amerikai szenátus napirendjéről a bevándorlási törvény tervezetét - jelentette be csütörtökön Harry Reid, a demokrata párti többség vezetője.

Elemzők szerint ez a fejlemény kudarc a tervezetet lelkesen támogató George Bush elnök számára.

Reid azt javasolta előzőleg a szenátusnak, hogy a lehető leghamarabb tartson szavazást a törvénytervezetről, de a republikánus szenátorok nagy része időt kért a szöveg módosításainak elkészítéséhez, mert jelenlegi formájában túl engedékenynek tartják a tervezetet. A szenátorok többsége úgy döntött egy ügyrendi szavazáson, hogy nem kell határidőt szabni a bevándorlási törvénytervezet szövegének vizsgálatához.

A tervezett jogszabály lehetőséget nyújtana mintegy 12 millió illegális bevándorlónak, hogy rendezze jogi helyzetét. Az illegális bevándorlók többsége latin-amerikai, a legtöbben közülük Mexikóból érkeztek. Bush már évek óta szorgalmazza, hogy biztosítsák törvényben az illegális bevándorlók jogi helyzetének bizonyos feltételekhez kötött rendezését.

A Republikánus Párt azonban mélyen megosztott a bevándorlás kérdésében. A kongresszus több befolyásos konzervatív politikusa fogadkozott, hogy megtorpedóz minden olyan javaslatot, amely amnesztiában részesítené az illegális bevándorlókat, és megnyitná előttük az állampolgársághoz vezető utat. (MTI/AFP/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS