2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

G8: "a hidegháború már véget ért", figyelmeztette Merkel Busht és Putyint

2007. június 07. 13:08, utolsó frissítés: 13:08

A rendkívül szigorú biztonsági intézkedések ellenére szerdán több ezren tüntettek Heiligendamm közvetlen közelében a G8-csúcs ellen, s az összetűzésekben nyolc rendőr megsebesült.

A csúcstalálkozó résztvevői munkavacsora keretében kezdték meg a tárgyalásokat a fejlett és a fejlődő országokat egyaránt foglalkoztató, legégetőbb kérdésekről, mindenekelőtt a klímaváltozás elleni harcról, Afrika megsegítéséről, a világgazdaság helyzetéről, továbbá a legidőszerűbb nemzetközi problémákról, köztük Irakról és Iránról, Afganisztánról és a Közel-Keletről, valamint az Egyesült Államok és Oroszország rakétaviszályáról.

A csúcskonferenciát megelőző órákban az állam-és kormányfők több kétoldalú konzultációt tartottak elsősorban a klímaváltozás elleni harc érdekében a német elnökség által szorgalmazott megállapodásról. Ezt célozta Angela Merkel és George Bush találkozója, amely derűlátó nyilatkozatokkal, de konkrét ígéretek nélkül ért véget. A tanácskozást követő sajtónyilatkozatokban a német kancellár azt hangoztatta, hogy jó esély van az előrelépésre. Angela Merkel kijelentette, hogy a klímaváltozás elleni harccal kapcsolatban lát reményt közös álláspont kialakítására, de részleteket nem közölt.

Hasonló szellemben nyilatkozott az amerikai elnök is. George Bush kijelentette: azzal a határozott szándékkal érkezett Heiligendammba, hogy megállapodjanak a Kiotó utáni - azaz a 2012 utáni időszakra vonatkozó - folyamatról. Az elnök ennek kapcsán - konkrét célkitűzések nélkül - általánosságban említette az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásnak mérséklését, s fontosnak nevezte új, környezetkímélő technológiák, illetve alternatív energiaforrások kifejlesztését.

Röviddel Merkel és Bush találkozója előtt amerikai források azt hangoztatták: az Egyesült Államok változatlanul nem hajlandó beleegyezni abba, hogy a klímaváltozás elleni harc területén - elsősorban a széndioxid-kibocsátás mérséklésére - konkrét és kötelező jellegű célkitűzéseket rögzítsenek, amit elsősorban Németország szorgalmaz. Értesülések szerint a nyolcak közül elsősorban Japán és Kanada az amerikai álláspontot támogatja.

A csúcsot erőteljesen beárnyékoló, orosz-amerikai rakétaviszállyal kapcsolatban Angela Merkel kancellár egy esti televíziós nyilatkozatban Busht és Putyint egyaránt arra figyelmeztette, hogy "a hidegháború már véget ért". Német kormányforrások mindenesetre igyekeztek cáfolni, hogy a kancellár asszony közvetítene az amerikai és az orosz elnök között. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS