2020. december 1. keddElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

12 km hosszú beton- és drótkerítés mögött kezdődik szerda este a G8-csúcs

2007. június 06. 15:55, utolsó frissítés: 15:55

Németország történetében soha nem látott biztonsági intézkedések közepette kezdődik szerdán este Heiligendammban a legfejlettebb ipari országokat és Oroszországot tömörítő G8-csoport csúcstalálkozója.


A balti-tengeri üdülőhelyet tizenkét kilométer hosszúságú beton-, illetve drótkerítéssel zárták el a külvilágtól. Az állam- és kormányfők biztonságára, a csúcskonferencia zavartalan lebonyolítására több mint tizenhatezer rendőr felügyel.


Feketébe öltözött, csuklyás tüntetők

Szerdán délelőtt máris több ezren kezdtek tüntetni az esti órákban kezdődő G8-csúcs ellen. Helyszíni jelentések szerint mintegy tízezer tüntető nyomult több irányból a nyolcak csúcskonferenciájának helyszínét körülvevő kerítés felé. Nem ismeretes a tüntetők tényleges szándéka, de korábban kilátásba helyezték a Heiligendammba vezető főbb útvonalak blokádját, hogy ily módon is megzavarják a tanácskozást.

Noha az állam- és kormányfők a rostocki repülőtérről helikopterrel érkeztek, illetve érkeznek a helyszínre, a tüntetők komoly fennakadásokat okozhatnak. Az egyes országok nagyobb létszámú küldöttségei ugyanis buszokkal, illetve autókkal igyekeznek Heiligendamm központjába jutni.

A tüntetők többnyire húsz- és harminc év közötti fiatalok, s köztük értesülések szerint külföldiek is vannak. A tüntető tömegben feltűntek a szombati, rostocki véres összetűzéseket provokáló, talpig feketébe öltözött és fekete csuklyát viselő szélsőbaloldali autonóm csoport tagjai is.

Az Emnid közvélemény-kutató intézet szerdán nyilvánosságra hozott adatai szerint a németek 71 százaléka helyesli a biztonsági intézkedések szigorítását, illetve a rendőrség taktikáját.


A G8-résztvevők

A háromnapos csúcstalálkozójának résztvevői, akik valójában nyolcnál jóval többen lesznek, három csoportra oszthatók.

Az első csoportba tartoznak természetesen a nyolcak állam- és kormányfői. A vendéglátó, s egyben a G8-csoport soros elnöki tisztét betöltő Angela Merkel német kancellár, George Bush amerikai elnök, Nicolas Sarkozy francia államfő, Abe Sindzo japán kormányfő, Romano Prodi olasz miniszterelnök, Stephen Harper kanadai kormányfő és Tony Blair brit miniszterelnök, valamint Oroszország államfője, Vlagyimir Putyin.

Közülük Blair és Putyin búcsúzik a megszokott társaságtól, míg Nicolas Sarkozy és Abe Sindzo - legalábbis ebben a körben - most mutatkozik be. Ugyancsak állandó résztvevőnek számít az Európai Bizottság mindenkori elnöke, ezúttal José Manuel Durao Barroso.

A második, illetve harmadik csoportba tartoznak a meghívott állam-, illetve kormányfők, akik a pénteki zárónap vendégei lesznek. Afrika megsegítésének szándékával a nyolcak vezetői a csúcs harmadik napján előbb Hoszni Mubarak egyiptomi, Abdoulaye Wade szenegáli, Abdel-Azíz Buteflika algériai, Thabo Mbeki dél-afrikai és Umaru Musa Yar'Adua nigériai elnökkel találkoznak.

Ezt követi egy különtalálkozó mindenekelőtt a környezetvédelem kérdéseiről, illetve a klímaváltozás elleni közös erőfeszítésekről a "legfejlettebb" fejlődő országok vezetőivel, így Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai, Luiz Inácio Lula da Silva brazil és Felipe Calderón mexikói államfővel, valamint Manmohan Szingh indiai miniszterelnökkel. Thabo Mbeki dél-afrikai elnök ezen a találkozón is részt vesz.

Az állam- és kormányfők sorát a Világbank, a Nemzetközi Valutaalap, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, a Kereskedelmi Világszervezet, valamint az OECD vezetői egészítik ki, akik szintén részt vesznek a pénteki zárónap egyik ülésén.


Befűt a G8: három nap alatt 27 ezer tonna CO2

A németországi G8 csúcstalálkozó központi témái között szerepel a Föld légkörének a védelme, az üvegházhatást (általános fölmelegedést) okozó káros gázok kibocsátásának mérséklése. A heiligendammi tanácskozás résztvevői mégis ugyancsak "befűtenek" bolygónknak.

Mint a müncheni ClimatePartner cég által a Der Spiegel számára készített kalkulációból kitűnik, egyedül az állam- és kormányfőket Rostockba szállító hivatalos repülőgépek 7138 tonna széndioxidot "termelnek" oda- és visszaútjukon. Ehhez jön további 5000 tonna CO2, amelyet a meghívott öt küszöbországból, Afrikából, Brüsszelből és az ENSZ-ből érkező vendégek gépei bocsátanak a légkörbe.

A német műszaki segélyszolgálat (Technisches Hilfswerk) embereinek és a találkozót biztosító 16 ezer rendőrnek a szállítása és elszállásolása újabb 3300 tonna káros gázzal terheli a légkört. A tanácskozás heiligendammi helyszíne köré vont kerítés előállítása és odaszállítása 8000 tonna széndioxidot "termelt" a müncheni számítások szerint.

Káros hatással vannak a Föld légkörére a G8-csúcs elleni tiltakozások is. A szervezők százezer tüntetővel számolnak június 6. és 8. között a balti-tengeri városka környékén. Ez 1600 tonna széndioxid-kibocsátást jelenti. A legszerényebb tételt még a tanácskozásra akkreditált 5200 újságíró képviseli: ők mindössze 1000 tonnával növelik a légkörbe jutó CO2 mennyiségét a három nap alatt.

Összegezve, a csúcstalálkozó idején összesen 27 ezer tonna széndioxiddal jut több a levegőbe, mint ha nem kerülne sor a rendezvényre. Ez egyharmada annak a CO2 mennyiségnek, amelyet a tavalyi németországi labdarúgó világbajnokság résztvevői és nézői termeltek négy hét alatt.

(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS