2020. december 6. vasárnapMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

ENSZ-jelentés: kormányellenes iraki csoportok vegyi fegyvert szerezhetnek

2007. június 06. 13:41, utolsó frissítés: 13:41

Fennáll a veszély, hogy kormányellenes iraki fegyveres csoportok előbb-utóbb vegyi fegyvert szereznek és vetnek be - figyelmeztette a világ közvéleményét az ENSZ Felügyeleti, Vizsgálati és Ellenőrzési Bizottsága (UNMOVIC).


Az 1999-ben létrehozott ENSZ-testület arra alapozza baljós feltételezését, hogy néhány iraki fegyveres csoport már alkalmazott mérgező anyagokat terrorcselekmények végrehajtásához. Jobbára klórt vetettek be, robbanószerkezettel kombinálva. A detonáció által szétszórt mérgező klór már számos ember halálát és százak sérülését okozta. Legalább tíz ilyen támadás történt már, és számos továbbit hiúsítottak meg az iraki biztonsági erők.

Ezek a tények világosan jelzik az ENSZ-bizottság szerint, hogy az iraki fegyveres csoportok keresik a mérgező anyagok fegyverként való alkalmazásának lehetőségét. Tekintve, hogy Iraknak jelentős vegyifegyvergyártó kapacitása és szakemberállománya maradt régebbről, könnyen elképzelhető, hogy e berendezések és szakismeretek egy része az erőszakcselekményeket elkövető fegyveres csoportok birtokába jut.

Azonkívül az iraki-iráni háborúból visszamaradt vegyi töltetű lövedékek közül is számos kallódhat minden nyilvántartás nélkül, kevéssé őrzött és ellenőrzött raktárakban - figyelmeztetett a veszélyre a testület a Biztonsági Tanács számára készített jelentésében, amely kedden került fel a bizottság honlapjára. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS