2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A szövetséges erők Bagdad alig egyharmadát ellenőrzik

2007. június 05. 13:12, utolsó frissítés: 13:12

Az amerikai katonák és az iraki biztonsági erők Bagdad területének alig egyharmadát ellenőrzik, ami lényegesen elmarad a három hónapja kezdődött csapaterősítési terv céljaitól - közölte a The New York Times hétfőn iraki forrásokra hivatkozva.

A szövetséges erők május végén a város 457 negyede közül csak 146-ban tudták biztosítani a rendet - írta a liberális újság, amely hozzájutott egy olyan katonai dokumentumhoz, amely első ízben ad helyzetértékelést George Bush amerikai elnök iraki biztonsági tervének eddigi alakulásáról.

Az iraki főváros 311 negyedében a csapatok még el sem kezdték a műveleteket vagy nem tudták megvetni lábukat az "ellenállás" miatt - olvasható a rövid értékelésben, amely a bagdadi dandár- és zászlóaljparancsnokok jelentéseinek összegzése alapján készült.

Az amerikai katonai parancsnokok értékelése szerint az erőszak több városrészben mérséklődött, de a síita-szunnita vegyes népességű körzetekben nem lehet nyugvópontot elérni. Úgy látják, hogy a biztonsági helyzet a főváros egészét tekintve még nem javult jelentős mértékben.

Vincent Brooks dandártábornok szerint a műveletek tervezői mostanra már komoly eredményekkel számoltak, de ez sok helyen lehetetlen, mivel az iraki katonai és rendőri egységek nem látják a legalapvetőbb feladataikat sem. Sok esetben nem állítanak ki embereket az ellenőrző posztokhoz, nem indítanak járőröket, nem biztosítják az általuk ígért erőket, időnként alacsony a teljesítményük. Az amerikai erők emiatt arra kényszerülnek, hogy körzeteket foglaljanak el-, illetve vissza többször is a felkelőktől. A túlnyomórészt síita iraki biztonsági egységek ezenkívül több ízben nem léptek fel a lázadók ellen, akik az amerikai katonák távozása után felújították az öldökléseket.

Egy névtelenséget kérő magas rangú amerikai tiszt szerint Washingtonban úgy tervezték, hogy nagyjából júliusra Bagdad nagy részében helyreáll a rend, amit a közüzemi szolgáltatások helyreállítása és az újjáépítés követhet. "Túl optimisták voltunk" - fogalmazott a tiszt.

Az amerikai biztonsági terv szerint 30 ezer amerikai katona, továbbá az iraki hadsereg 30 ezer katonája és 21 ezer iraki rendőr állítaná helyre a rendet a fővárosban. Az iraki fél több esetben azonban csak részben teljesítette ígéreteit, az amerikai erők egy részét pedig vidékre kellett vezényelni az ott fellángolt erőszak elfojtására.

Eközben az Irakban állomásozó amerikai haderő továbbra is nagy veszteségeket szenved el: a 2003-as invázió óta május volt a legtöbb áldozattal járó hónap, 127 amerikai katona halt meg.

A Voice of America rádió hétfőn arról számolt be, hogy a koalíciós erők feltehetően egy olyan titkos csoport egy tagját fogták el, amely fegyvereket és robbanóanyagokat szállít Iránból Irakba, ezenkívül iraki felkelőket Iránba, ahol terrorista kiképzést kapnak.

Dzsalal Talabani iraki elnök az ABC amerikai televízió hét végi műsorában azt mondta, hogy az amerikai csapatoknak legalább 2008 végéig Irakban kell maradniuk.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS