2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az oszét és az abház vezetők szerint Koszovó függetlenedése jó precedens

2007. június 05. 11:58, utolsó frissítés: 11:58

Grúzia két szakadár területének, Dél-Oszétiának és Abháziának a vezetői azon az állásponton vannak, hogy Koszovó függetlenedése felgyorsítja köztársaságuk önállósodását.

Szergej Bagaps abház és Eduard Kokojti észak-oszét elnök közösen írt levelet mérvadó nemzetközi szervezetek, köztük az ENSZ és az Európa Tanács vezetőinek, amelyben tájékoztatták őket köztársaságaik Koszovóval kapcsolatos álláspontjáról.

A közös nyilatkozat úgy fogalmaz, hogy amennyiben Koszovó függetlenedik Szerbiától, és a nemzetközi közösség elismeri a tartomány önállóságát, az még egy erőteljes bizonyítéka lesz annak, hogy nemcsak a területi egység megtartásával, hanem másként is rendezhetők az etnikai konfliktusok.

Kokojti hangoztatta, ha a nemzetközi közösség elismeri Koszovó függetlenségét, azzal több jogot szolgáltat Abházia és Dél-Oszétia függetlenségére is. Szerinte a két grúziai köztársaságnak több joga van függetlensége elismeréséhez, mint Koszovónak. Bagaps kijelentette: akár elismeri a nemzetközi közösség Koszovó különválását, akár nem, függetlenségi harcukat nem adják fel.

Mindkét grúz köztársaság gyakorlatilag már most is önálló, de egyikük sem kapott nemzetközi elismerést. Az abház és a dél-oszét konfliktusok rendezésében Oroszország kulcsfontosságú szerepet vállalt. Tbiliszi határozottan ellenzi mindkét terület elszakadását, és Moszkva szemére veti, hogy megkísérli elszakítani tőle a két területet.

Moszkva egyelőre tartózkodik Abházia és Dél-Oszétia függetlenségének elismerésétől, de a két szakadár terület vezetői abban reménykednek, hogy a nyugati-orosz ellentétek fokozódása - javarészt az amerikai rakétatelepítési szándékok miatt - megváltoztatja Moszkva álláspontját.

Jelzés értékű, hogy Bagaps és Kokojti Moszkvában ismertette a közös nyilatkozat tartalmát. A Kreml a Nyugat ellenében azzal érvel a koszovói jogállással kapcsolatos nemzetközi vitában, hogy Koszovó státusának rendezését nem lehet mindentől elvonatkoztatva, egyedi esetként kezelni. (MTI/Reuters/ITAR-TASZSZ)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS