2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újabb front nyílt a libanoni menekülttábor-háborúban

2007. június 04. 13:46, utolsó frissítés: 13:46

Heves összetűzések voltak hétfőre virradóra a libanoni hadsereg és palesztin iszlamisták között a dél-libanoni Ain-Helue palesztin menekülttábor bejáratánál.

A vasárnap kitört összetűzésben két libanoni katona, két palesztin fegyveres és egy polgári személy életét vesztette, többen megsebesültek - közölték biztonsági és katonai források.

Az összecsapásokkal, amelyek vasárnap kezdődtek a menekülttábor bejáratánál, feltehetően új frontot kívántak nyitni az ország déli részén a hadsereggel szemben, így enyhítve a Nahr al-Bared menekülttáborban magukat elsáncoló palesztin iszlamista fegyveresekre nehezedő nyomást. A libanoni hadsereg május 20. óta harcban áll az al-Kaidával kapcsolatban álló Fatah al-Iszlám csoporttal.

Az Ain-Helue menekülttáborban vasárnap kezdődtek az összecsapások, miután a Dzsund as-Sam (Nagy-Szíria katonái) palesztin csoport kézigránátot dobott a katonák egyik állására. (A Dzsund as-Sam a Fatah al-Iszlámhoz hasonlóan szintén iszlamista csoport, de ez utóbbitól eltérően valamennyi tagja palesztin.) A tűzpárbajban a hadsereg páncélosokkal erősítette meg a tábor bejáratához felvonultatott alakulatokat.

Hétfő hajnalban ért véget a lövöldözés. Egy aknagránát, amelyet a menekülttáborból lőttek ki, a szaidai önkormányzat székhelyének közelében csapódott be, ahová több tucatnyi palesztin család menekült a táborból az összecsapások elől. A városban pánik tört ki, hétfőn számos iskola és bolt zárva tartott.

Negyvenötezer lakójával a Szaida kikötővároshoz közel található Ain-Helue a 12 közül a legnagyobb libanoni palesztin menekülttábor.

A május 20-án kezdődött erőszakhullám a legvéresebb libanoni belharc az 1975-1990-es polgárháború óta. Az összecsapásokban legkevesebb 113-an meghaltak - közöttük 44 libanoni katona és 36 iszlamista fegyveres -, s mintegy 25 ezren elmenekültek a Tripoli melletti Nahr el-Baredból. (MTI/Reuters/AFP/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS