2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bírálta a német kormány Bush környezetvédelmi terveit

2007. június 01. 16:30, utolsó frissítés: 16:30

Bírálta a német kormány George Bush amerikai elnök csütörtökön ismertetett környezetvédelmi terveit. Angela Merkel kancellár ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy a legfejlettebb ipari államokból és Oroszországból álló G8-csoport küszöbönálló csúcsértekezlete előtt az Egyesült Államok elnöke egyáltalán állást foglalt a kérdésben. A nyolcak elnöki tisztét betöltő kancellár hangsúlyozta, hogy mindenfajta tárgyalási eredményt kötelező jellegű ENSZ-megállapodásban kell rögzíteni.

George Bush csütörtökön azt javasolta tizennégy ország kormányának, hogy a globális felmelegedés elleni küzdelem jegyében a jövő év végéig egyezzenek meg az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának hosszú távú csökkentéséről. Az elnök egyetlen szóval sem említette az 1997-es kiotói jegyzőkönyvet, amely az ipari államoktól megkövetelte, hogy 2012-ig az 1990-es szintre csökkentsék az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Utalt arra, hogy hivatalosan a nyolcak jövő heti heiligendammi csúcsértekezletén kívánja előterjeszteni javaslatát.

A német körnzeyetvédelmi miniszter, Sigmar Gabriel leszögezte, hogy sem a berlini kormány, sem Európa nem hagyhat jóvá olyan tervet, amely semmilyen kötelező jellegű környezetvédelmi programot nem tartalmaz, illetve az nem az ENSZ keretei között jön létre. A szociáldemokrata politikus hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás káros hatásainak mérséklése érdekében konkrét, egyértelmű és ellenőrizhető célokra van szükség. Sigmar Gabriel szerint minden jel arra vall, hogy az Egyesült Államok valójában meg akarja torpedózni az ENSZ által irányított környezetvédelmi folyamatot, s ehelyett külön úton kíván járni. Ez pedig ellentétes a német kormány, az EU és a nemzetközi közösség érdekeivel - hangoztatta a miniszter.

Bírálta az amerikai elnök környezetvédelmi programját José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is. Barroso szerint Bush javaslatai nem helyettesíthetik az ENSZ keretei között zajló tárgyalásokat. A Financial Times Deutschland című gazdasági-politikai napilapnak nyilatkozva a bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás elleni harcban kötelező jellegű célokra van szükség. Az amerikai álláspont ismeretében Barroso borúlátóan ítélte meg annak esélyét, hogy konkrét megállapodás születhet a környezetvédelemmel kapcsolatban a jövő heti G8-csúcson. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS