2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Oroszországnak nem felel meg a Koszovóról szóló határozat módosított változata sem

2007. június 01. 11:54, utolsó frissítés: 11:54

Oroszország elutasítja a Koszovóról szóló BT-határozat új tervezetét is - jelentette be pénteken Moszkvában a külügyminisztérium szóvivője.

Mihail Kaminyin közölte, hogy továbbra sem felel meg Moszkvának a nyugati országok által előterjesztett új határozati javaslat. Oroszország a tárgyalások folytatását támogatja annak érdekében, hogy olyan megoldás szülessen, amely mindkét félnek, Szerbiának és a koszovói albánoknak is elfogadható - tette hozzá.

A nyugati országok csütörtökön javasoltak minimális mértékű módosításokat a Koszovóról szóló BT-határozattervezethez. Az új szöveg is ellenőrzött függetlenséget javasol az albán többségű szerb tartomány számára, de figyelembe vesz néhány orosz javaslatot is.

Az Egyesült Államok, az európai BT-tagok (Belgium, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország és Szlovákia), valamint Németország képviselői megvitatták csütörtökön New Yorkban az Oroszország ellenkezését kiváltó eredeti javaslat szövegmódosításait.

"Készek vagyunk elfogadni az oroszok elképzeléseit, amíg összeegyeztethetők az Ahtisaari-terv lényegével" - mondta az amerikai ENSZ-nagykövet, Zalmay Khalilzad. Emyr Jones Parry brit ENSZ-nagykövet megismételte azt a nyugati álláspontot, amely szerint csakis Martti Ahtisaari, az ENSZ-főtitkár különmegbízottjának terve alapján lehet előrelépni Koszovó ügyében. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS