2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pozsony csak egyedi megoldásként azonosul a koszovói rendezés módszerével

2007. május 24. 20:10, utolsó frissítés: 20:10

A szlovák külügyminiszter csütörtökön közölte, hogy Pozsony azonosul ugyan a koszovói rendezésről szóló ENSZ-határozattal, de Szlovákia érdekeinek hangsúlyos védelmére törekszik annak érdekében, hogy "a magyarok ne élhessenek vissza" a koszovói mintával, és nehogy azt precedensnek tekintsék. Az Magyar Koalíció Pártja a jelenlegi szlovák kormánykoalíció "primitív nacionalizmusát tanúsító" újabb bizonyítéknak minősítette Ján Kubis kijelentéseit.

Pozsonyt nem Koszovó önállósága nyugtalanítja, hanem a megoldás más államokra kiható lehetséges következményei - hangoztatta a szlovák külügyminiszter. Ezért elvárja, hogy a koszovói rendezésről szóló határozatban valamiféleképpen megfogalmazódjék az is, hogy a megoldás kivételes és a továbbiakban nem lesz a nemzetközi joggyakorlat része, mert Szlovákia aggasztónak találja a magyar politikusok megnyilvánulásait, akik Magyarországon belül és a határain túl is az ilyen aggodalomra okot adó nyilatkozatnak tesznek - mondta Kubis.

A szlovák kereskedelmi hírügynökségnek, a SITA-nak nyilatkozó külügyminiszter kijelentette: egyre valósabbá válnak azok az meglátások, amelyek szerint "ezt a helyzetet nem csak a Magyar Koalíció Pártja (MKP), hanem a más szomszédos országokban élő magyarok, vagy közvetlenül a magyar(országi) politikai erők képviselői is szeretnék kihasználni." Hozzátette: Pozsonynak kötegnyi gyűjteménye van a magyar politikusok olyan sajtónyilatkozataiból, amelyek azt erősítik, hogy a koszovói rendezést szívesen fordítanák a saját javukra.

"A (szlovák) kormány egyértelműen ellenzi a magyar kisebbség politikai autonómiáját" - idézte Kubist a hírügynökség. - "Semmilyen esetben sem pártoljuk a kollektív jogokat, különösképpen nem a kisebbségek kollektív jogait, és határozottan nem pártoljuk azt, hogy a kollektív jogok elve a Szlovák Köztársaság területén érvényesüljön. A szlovák diplomácia minden ilyen irányú törekvést nagyon határozottan el fog utasítani" - fogalmazott a külügyminiszter.

Indoklása szerint a koszovói rendezést célzó ENSZ-határozattervezetről azért hiányzik (a nem állandó BT-tag) Szlovákia aláírása, mert a dokumentumban nem fogalmazódik meg eléggé erőteljesen az, hogy "egyedi megoldásról van szó. Az szeretnénk, ha ez a dolog a határozat végrehajtási rendelkezéseiben is tükröződne. Tekintettel arra, hogy az érdekeink lényegesen világosabb megjelenítését szorgalmaztuk, nem kívántuk a nevünket explicit módon megjeleníteni" a dokumentumon, ugyanakkor egyféleképpen "fedve is érezzük magunkat" azáltal, hogy a rendezési tervet végül is az Egyesült Államok, Németország és az ENSZ Biztonsági Tanácsának európai tagországai jegyzik.

A szlovák külügyminiszter szerint az ENSZ különmegbízottjának tervéből, az úgynevezett Ahtisaari-tervből kiinduló határozattervezet sorsa "egyelőre nem világos," mert három ország, köztük Oroszország még nem tette le a garast az asztalra. "Szlovákia azonban úgy szavaz majd, mint az EU más országai." Jó lenne, ha szavazás két-három héten belül megesne, mert a további egyeztető tárgyalásoknak már nem látjuk értelmét - mondta Kubis.

Berényi József, az előző szlovák kormány volt külügyi államtitkára, az MKP alelnöke az MTI-nek azt mondta, Kubis a koszovói kérdésben túszként kezeli a határon túli magyarságot, és szomorú, hogy a Fico-kormány nacionalista partnereinél a magyarok besározásával tetszelegve próbálja jó előre semlegesíteni azt, hogy Szlovákia ENSZ-nagykövetét majd feltehetően a koszovói rendezési terv megszavazására fogja utasítani, holott tudvalevő, hogy a szlovák kormányerők ezt épp a "precedensre" hivatkozva ellenzik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS