2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ezrével menekülnek a palesztinok a csatatérré vált libanoni menekülttáborból

2007. május 23. 12:11, utolsó frissítés: 12:11

Több ezer palesztin kezdett menekülni kedd este az észak-libanoni Nahr el-Bared táborból azután, hogy szünet állt be az iszlamista fegyveresek és a hadsereg három napja tartó tűzpárbajában. Az ENSZ menekültügyi illetékesei tízezer embert helyeztek el az éjszaka folyamán egy pár kilométerre fekvő másik táborba.

Előzőleg kevesebb mint egy óra alatt a harmadik tűzszüneti kísérlet is összeomlott Észak-Libanonban, ahol kedd délután ismét lőni kezdték egymást a kormánykatonák és az iszlamisták. A reggeli összecsapások után a Fatah al-Iszlám szüntette be a tüzet, azt nem tudni, ki kezdte el újból a harcot.

A vasárnap óta tartó összecsapásokban legalább 50 fegyveres és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) szerint 32 polgári személy vesztette életét. "Az összecsapások kezdete óta a libanoni vöröskereszt 32 holttestet gyűjtött össze és 60 sebesült vagy beteg embert látott el Tripoli térségében, miközben a palesztin vöröskereszt 27 menekültet szállított kórházba a táborból" - tudatta közleményben az ICRC.

Az arab országok katonai segélyt ígértek a libanoni hadseregnek az Arab Liga tagállamainak nagyköveti szintű, keddi kairói rendkívüli ülésén, amelynek témája a Nahr al-Bared palesztin menekülttáborban kitört fegyveres konfliktus volt. Washington a bejrúti kormány kérésére ugyancsak sürgős katonai segély folyósítását helyezte kilátásba a Fuád Szinjóra vezette kormánynak és az iszlamista fegyveresekkel harcoló hadseregnek. Sean McCormack külügyi szóvivő közölte: a libanoni kormány 280 millió dolláros pótlólagos segély iránti kérelmét most mérlegelik. Mintegy 220 millió dollárt kapnának a libanoni fegyveres erők és további 60 millió dollárt a biztonsági erők.

Ha a kérést jóváhagyják, az tekintélyes növekedést jelentene az előző években folyósított összegekhez képest. McCormack elmondása szerint az Egyesült Államok tavaly mintegy 40 millió dolláros katonai célú támogatást nyújtott - hadfelszerelés és kiképzés formájában - Libanonnak, idén pedig további 5 millió dollárt utalt ki.

Az Egyesült Államok korábban már támogatásáról biztosította Szinjórát és kormányát a Fatah al-Iszlámmal vívott harcban. Tony Snow fehér házi szóvivő közölte: Washington nem tűr el "semmiféle próbálkozást Szíria, terrorista csoportok vagy mások részéről arra, hogy késleltessék vagy kisiklassák Libanon erőfeszítéseit szuverenitásának megerősítésére". Damaszkuszban a szíriai külügyminiszter határozottan cáfolta, hogy Szíriának bármi köze lenne a libanoni kormányerőkkel harcoló Fatah al-Iszlámhoz.

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden szintén támogatásáról biztosította a libanoni hadsereg fellépését az iszlamista szélsőségesekkel szemben. Javier Solana, aki aznap délután érkezett Bejrútba, úgy fogalmazott, hogy Szinjóra kormánya egy "terrorista csoport" ellen küzd. Szavaival egyértelművé tette, hogy Brüsszel nem a palesztinok és a bejrúti kormány közötti konfrontációt lát a vasárnap kitört összecsapásokban.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár ismételten a libanoni hadsereg elleni "bűnös támadások" beszüntetésére szólított fel és sajnálkozásának adott hangot egy ENSZ-konvojt ért támadás miatt. A konvoj vizet, élelmet és más rakományt vitt a táborba. A világszervezet palesztin menekülteket segélyező szervezetének (UNRWA) egyik helyi szóvivője elmondta, hogy két palesztin menekült vesztette életét a lövöldözésben. Egy segélymunkás korábban nyilatkozott, hogy a hadsereg elkezdte lőni a terepet, jóllehet a katonaság tudta, hogy segélyszállítmányt próbálnak lerakodni. A szóvivő ezt nem erősítette meg, mondván: nem tudják ki nyitott tüzet a gépkocsioszlopra. (MTI/AP/AFP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS