2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A terror feladására szólította fel az al-Kaidát a Dzsamáa Iszlámíja

2007. május 22. 19:24, utolsó frissítés: 19:24

Erőszakos ideológiája feladására szólította fel az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatot a Dzsamáa Iszlámíja, amely egykor a legerősebb harcias mozgalom volt Egyiptomban, de azóta áttért a politikai küzdelemre.

A szervezet vezetője és egyben alapító tagja, Nageh Ibrahím nyilatkozatot tett fel a Dzsamáa Iszlámíja internetes honlapjára kedden, és ebben felszólította az al-Kaida harcosait, hogy csatlakozzanak az ő szervezete által tíz évvel ezelőtt elindított békekezdeményezéshez.

Ibrahím csoportjának kezdeményezését nemrég elfogadta a Dzsihád szervezet is. Ez utóbbi és a Dzsamáa Iszlámíja a hatóságok szerint részt vett Anvar Szadat egyiptomi elnök 1981-es meggyilkolásában.

"Felszólítalak benneteket, bárhol legyetek is az al-Kaidában, hogy álljatok le, és vizsgáljátok fölül álláspontotokat, az erőfeszítéseiteket a kellő helyen és időpontban fejtsétek ki, távol a muszlimok közötti belháborútól, a civilek megölésétől, legyenek azok muszlimok vagy nem muszlimok" - írta Ibrahim, hozzátéve, hogy "az iszlám mozgalmak felülvizsgálják ideáikat és nézeteiket az életről és a vallásról, s ez nem a gyengeség jele, hanem az erőé és az életerőé".

Nageh Ibrahim 25 évet töltött egyiptomi börtönben, és 2005-ben szabadult. Az elmúlt két hét alatt szervezetének további 133 tagját engedték szabadon, miután nyilatkozatot írtak alá arról, hogy lemondanak az erőszakról.

Az al-Kaida alvezére, Ajman az-Zavahri tavaly azt állította, hogy a Dzsamáa Iszlámíja csatlakozott hálózatukhoz, és így az al-Kaida behatolt az arab világ legnépesebb államába, de ezt a szervezet azonnal cáfolta. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS