2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Háború a libanoni menekülttáborral: nem tudni pontosan a civil halottak számát

2007. május 21. 18:57, utolsó frissítés: 18:57

Kilenc civil halálos áldozatot követelt délig palesztin kórházi források szerint a libanoni hadsereg hétfői tüzérségi támadása a Nahr el-Barid palesztin menekülttábor ellen. A sebesültek mintegy 70-en vannak. Az áldozatok száma növekedhet, mert az észak-libanoni, 40 ezres lakosú tábornak vannak olyan részei, ahová a mentők még nem tudtak eljutni. A táborban az al-Kaidával kapcsolatba hozható Fatah al-Iszlám palesztin szervezet fegyveresei védekeznek.

Egy szomszédos táborban gyülekező palesztin politikusok felszólították a bejrúti kormányt, hogy avatkozzon be a civilek védelmében, és tegye lehetővé, hogy a palesztin Vörös Félhold és a Vöröskereszt evakuálhassa az áldozatokat a táborból, ahol nincs sem víz, sem áram.

A libanoni hadsereg harckocsikat, csapatszállító páncélosokat és tüzérséget vonultatott fel a Fatah al-Iszlám fegyvereseivel szemben, akik aknavetőkkel válaszolnak.

Libanonban tucatnyi palesztin menekülttábor van, ezekben mintegy 350 ezer ember él. A táborok belseje gyakorlatilag nem áll a kormány fennhatósága alatt. A Fatah al-Iszlám a múlt ősszel kezdett fegyveresek kiképzésébe Nahr el-Baridban.

Az összecsapások vasárnap robbantak ki Tripoliban, s onnan terjedtek át Nahr el-Baridra. Az első nap legalább 27 katona és 20 palesztin fegyveres, valamint tucatnyi civil esett el. A polgári áldozatok pontos számát nem lehet megállapítani.

A Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah mozgalom hétfőn elítélte a libanoni kormányerők ellen harcoló Fatah al-Iszlámot, és hangsúlyozta, hogy semmi köze a hasonló nevű fegyveres csoporthoz; a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) pedig felajánlotta segítségét a libanoni hadseregnek az al-Kaidával kapcsolatba hozható csoport felszámolásához. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS