2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rendőrökkel csaptak össze a kínai földművesek az "egykeszabályt" érvényesítő bírság ellen

2007. május 21. 18:24, utolsó frissítés: 18:24

A kínai családtervezési politika "egykeszabályát" megszegőkre kiszabott hatalmas bírságok ellen tiltakozott több ezer földműves Kína déli részén, egy faluban a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel - közölték hétfőn helyi szemtanúk és egy hongkongi napilap.

A demonstrálók szombaton kővel dobálták és megrohamozták legkevesebb négy falu helyi önkormányzatának épületét Kuanghszi (Guangxi) tartományban, megrongálták az irodákat, illetve autókat gyújtottak fel és törtek össze - írta a Ming Pao Daily News című hongkongi napilap.

Helyi lakosok elmondása szerint a földművesek az ellen tiltakoztak, hogy teljesíthetetlenül magas összeget kellene bírságként az államnak befizetniük, ha a megengedettnél több gyermekük van. Abban az esetben, ha nem tudnak fizetni, a hatóságok lefoglalhatják javaikat, lebonthatják házaikat.

A több mint 20 évvel ezelőtt, a népesség rohamos növekedésének fékezése érdekében bevezetett kínai "egykepolitika" értelmében a városi pároknak egy gyermeke lehet, a vidékiek pedig legfeljebb két gyermeket vállalhatnak. Bírálók szerint a szigorú családtervezési politika veszélyes kényszerabortuszok gyakorlatát és a nemek közötti egyensúly felborulását eredményezte. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS