2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Londoni elemzés: párhuzamos polgárháborúk Irakban

2007. május 18. 11:04, utolsó frissítés: 11:04

Irak mára gyakorlatilag szétesett, és egyszerre több polgárháború is zajlik az országban - áll az egyik vezető londoni stratégiai kutatóműhely csütörtökön kiadott átfogó elemzésében.

A Királyi Külügyi Intézet - székhelye után közkeletű nevén Chatham House - jelentése szerint az amerikai és a brit kormány, valamint a szélesebb nemzetközi közösség "továbbra is csak küszködik" annak megértésével, hogy mi is történik Irakban.

Az elemzések e kudarcának a következményeként az alkalmazott stratégiák idealizált állapotokra épülnek, arra, hogy "minek kellene történnie" Irakban, és nem a valóságot tükrözik.

A Chatham House szerint olyan stratégiákra lenne szükség, amelyek realitásként veszik figyelembe, hogy az iraki társadalom szövedéke foszlányaira hasadt, hogy nem egy polgárháború és nem egy felkelés zajlik egyszerre, hanem több, a különböző közösségek és szervezetek között, és hogy az al-Kaida terrorszervezet jelenléte nagyon is valós Irakban. Az elemzés szerint az al-Kaida már bent van a középső és északi nagyvárosokban, például Bagdadban, Kirkukban és Moszulban.

A londoni kutatóközpont úgy látja: Irak szektariánius, nemzetiségi és törzsi politikai csoportosulások által ellenőrzött régiókra darabolódott fel, és a központi kormány nem képes hatalmát egyenlő mértékben és hatékonyan gyakorolni az ország egész területén. A kormány legjobb esetben is "egyike a több, államszerű képződménynek" - áll az elemzésben.

A Chatham House szerint a helyzetet nem lehet néhány hónap alatt normalizálni; ehhez még sok év kell, és ha a nemzetközi erők most kivonulnának, az iraki biztonsági erők képtelenek lennének megbirkózni a biztonság hiányának jelenlegi mértékével.

Az elemzés szerint "érdekes megfigyelni" az Irakkal kapcsolatos amerikai nyilatkozatok nyelvezetének változását, ami a tavalyi év második felében kezdődött, jelezve, hogy a katonai és a politikai vezetés egyaránt mind komorabbnak kezdi látni a jövőt. A győzelemről szóló korábbi magabiztos kijelentéseket felváltották az olyan szóhasználatok, hogy "még mindig lehetséges" a győzelem, és "nehéz idők jönnek még". Jóllehet a Bush-kormányzat továbbra is kapaszkodik abba a reménybe, hogy fordulat érhető el Irakban, a feladat mértéke azonban nem ad okot túlzott derűlátásra - olvasható a londoni elemzésben.

A Chatham House szerint a robbantásos merényletek számából megítélve a helyzet most ugyanolyan veszélyes, mint az amerikai csapaterősítés Bagdadba vezénylése előtt volt. A tömeges haláleseteket okozó pokolgépes támadások száma márciusban és áprilisban nem változott, és e merényletekben csak áprilisban 1500 polgári személy halt meg.

A csapaterősítésnek jó eséllyel csak annyi eredménye volt, hogy a felkelést a szomszédos városokba szorította át.

Az elemzés szerint a jelenlegi bizonyítékok alapján már nem lehet feltételezni, hogy Irak egységes államképződményként fennmarad.

Ha az amerikai és brit vezetés a pusztító terrortámadások közepette is fenn akarja tartani a síita önmérsékletet, akkor az iraki politika kulcsfontosságú és tartós tényezőjeként kell elismernie a Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok vezette mozgalmat, amelyet mélyebben be kell vonni a politikai folyamatokba - állapítja meg a Chatham House elemzésében. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS