2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Törökország nem kér a Mediterrán Unióból

2007. május 18. 10:48, utolsó frissítés: 10:48

Törökország csütörtökön visszautasította, hogy az Európai Unió alternatívájaként a Nicolas Sarkozy francia elnök által javasolt "Mediterrán Unió" tagja legyen.

A szerdán hivatalba lépett új francia elnök hevesen ellenzi Ankara EU-csatlakozását, és azt javasolta, hogy ehelyett a földközi-tengeri államok részvételével hozzanak létre egy országcsoportot, amelyben Törökországnak fontos szerep jutna.

"A földközi-tengeri együttműködés és az EU-n belüli együttműködés két különböző dolog. Törökország megkezdte az EU-s csatlakozási tárgyalásokat, és benne van a tárgyalási folyamatban" - szögezte le újságírók előtt Abdullah Gül török külügyminiszter.

"Ha akadályokat emelnének a tárgyalási folyamat útjába, az azt jelentené, hogy nem tisztelik a korábbi aláírásokat és kötelezettségvállalásokat. Nem várom azt, hogy ez történjék" - mondta a külügyminiszter.

Törökország 2005-ben kezdte meg az EU-csatlakozási tárgyalásokat valamennyi tagállam jóváhagyásával, számos politikai és emberi jogi reform végrehajtása után. Csatlakozását nem irányozták elő a közeljövőre.

Több európai politikus, közöttük Nicolas Sarkozy és Angela Merkel német kancellár nyíltan ellenzi a 74 milliós, többségében muzulmán lakosú, viszonylag szegény Törökország EU-tagságát. Az EU soros elnöki tisztét betöltő Németország kancellárja azonban közölte, hogy tiszteletben tartja a korábbi aláírásokat és nem akadályozza Ankara csatlakozási tárgyalását. A török diplomaták hasonló pragmatizmust várnak Sarkozytől is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS