2021. január 18. hétfőPiroska
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kisebbségügyi minisztert hiányol az új szerbiai kormányból a VMSZ

2007. május 17. 13:05, utolsó frissítés: 13:05

Rossz jelzés a nemzeti kisebbségeknek, hogy Szerbia nagy létszámú kormányában nincs egy olyan miniszter, aki kizárólag a nemzeti kisebbségek ügyeivel foglalkozna - jelentette ki szerdán Szabadkán Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke.


A politikus szerint a kedden este megalakult belgrádi kormány a maga 25 tagjával felduzzasztott, túl nagy létszámú testület, s érthetetlen, hogy a 22 tárca közé miért nem fért be egy olyan, amely a számos szerbiai nemzeti kisebbség helyzetének javításával törődik. Ez akkor is nyugtalanító, ha a belgrádi vezetők azt hangoztatják, hogy minden miniszter foglalkozik a kisebbségekkel, mert amivel elvben mindenki foglalkozik, azzal rendszerint senki sem foglalkozik - mondta Pásztor István, hozzátéve, hogy a kormány elfogadását megelőző miniszterelnöki expozé is csak felületesen érintette a nemzeti kisebbségek gondjait, mintha azok nem érdekelnék igazán a belgrádi vezetést.

A VMSZ három parlamenti képviselője - pontosan azért, mert a kormányprogram ilyen mostohán bánt a nemzeti kisebbségekkel - tartózkodott a keddi parlamenti szavazáskor.

Pásztor István ugyanakkor üdvözölte a Vojislav Kostunica vezette kormánynak a miniszterelnöki programbeszédben meghirdetett céljait. Fontosnak mondta a koszovói kérdés lezárását, s helyesnek, hogy az új szerb kormány végig akarja vinni az ország EU-integrációját, eredményesen le akarja zárni a hágai Nemzetközi Törvényszékkel folytatott együttműködést, széles körű gazdaságfejlesztési programot hirdetett meg és azt ígéri, hogy határozottan felveszi a harcot a korrupcióval. A vajdasági magyarságnak érdeke, hogy ezek a törekvések sikerrel járjanak.

A VMSZ ennek elősegítése érdekében konzultációt kezdeményezett a szerb parlamenti pártokkal a választási programjában szereplő hosszú távú fejlesztési törekvések megvalósítása érdekében. Megkeresése azonban nem terjedt ki a Szerb Radikális Pártra és a Szerbiai Szocialista Pártra.

A legnagyobb délvidéki magyar párt a vajdasági magyarság érdekében összefogásra törekszik a többi magyar politikai erővel, s e hét végén a VMSZ szabadkai székházában meg is tartják a négy délvidéki magyar párt első konzultációját - közölte Pásztor István. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS