2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Szovjetunió provokálta ki az 1967-es hatnapos háborút izraeli szerzők szerint

2007. május 16. 17:09, utolsó frissítés: 17:09

Egy izraeli szerzőpáros új könyve szerint a Szovjetunió provokálta ki a hatnapos háborút, hogy alkalmat nyerjen a bontakozó izraeli atomfegyverprogram lerombolására.

Az volt a szovjet alapelgondolás, hogy belerángatják Izraelt egy háborúba, úgy intézve a dolgot, hogy a zsidó állam mérje az első csapást valamelyik arab szomszédjára, s ezáltal ő tűnjék agresszornak. Egy egyiptomi-szovjet válaszcsapás ürügyén lebombázták volna az izraeli atomprogram szívének számító dimónai atomlétesítményt.

Tengerről indítható szovjet atomrakéták is készenlétben álltak arra az esetre, ha Izraelnek már lenne készen atomrakétája, és bevetné a háborúban - állítja a Gideon Remez-Izabella Ginor szerzőpáros. Mint írják, az hiúsította meg a szovjet elképzelést, hogy az izraeli hadsereg gyors sikereket aratott a háború kezdetén.

A könyv kiadását a hatnapos háború kitörésének negyvenéves évfordulójához időzítik. A Jerusalem Post izraeli lap közölt róla előzetes ismertetést szerdán internetes kiadásában, elismerve, hogy az izraeli szerzőpáros teóriája homlokegyenest ellentétes mindazzal, ami a történészek körében elfogadott a hatnapos háborúval kapcsolatban.

A szerzők dokumentumokra és az akkori események magas rangú részvevőire hivatkoznak könyvükben, köztük Vaszilij Resetnyikov tábornokra, a szovjet hadászati bombázók flottájának parancsnokára és Oleg Grinyevszkij moszkvai külügyi tisztségviselőre.

Az 1967. június 5-én kitört hatnapos háborúban az izraeli hadsereg fölényes győzelmet aratott az egyiptomi, a jordániai és a szíriai haderő fölött. A harci cselekmények az izraeli légierőnek egy egyiptomi légitámaszpont ellen intézett támadásával kezdődtek. Izraeli részről megelőző csapásként tüntették fel az akciót. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS