2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

280 ezer szerb menekültből csak 50 ezer tért haza Horvátországba

2007. május 16. 10:48, utolsó frissítés: 10:48

A zágrábi hivatalos statisztikák szerint visszatért 120 ezer szerb menekültnek kevesebb mint a fele került vissza ténylegesen horvátországi otthonába - állítja egy horvát szerző által készített, kedden nyilvánosságra hozott ENSZ-tanulmány.

Az Európai Unió egyik fő követelménye a csatlakozásra törekvő Horvátországgal szemben, hogy biztosítsa a szerb-horvát háború (1991-95) alatt horvátországi otthonából elmenekült mintegy 280 ezer szerb hazatérésének feltételeit.

A tanulmány szerint, amelyet Milan Mesic horvát szociológus készített az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) megbízásából, azok közül a szerb menekültek közül, akiket a horvát hatóságok visszatértekként tüntetnek fel, csak 43 százalék (vagyis valamivel több mint 50 ezer személy) települt vissza ténylegesen.

Mintegy 48 ezer elmenekült szerb csak ideiglenesen látogatott vissza Horvátországba, hogy otthagyott javaival kapcsolatos jogait követelje, de továbbra is Szerbiában vagy a Boszniai Szerb Köztársaságban él. A hivatalos horvát statisztikákban mégis visszatértekként tüntetik fel őket. Olyanok is sokan vannak a Zágrábban visszatértként nyilvántartott szerb menekültek között, akik csak félig-meddig költöztek vissza; ideig-óráig Horvátországban laknak, de jobbára szerbiai vagy boszniai új otthonukban - áll az UNHCR tanulmányában. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS