2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A választások bojkottjára szólította föl az algériaiakat az Iszlám Magreb al-Kaidája

2007. május 14. 11:33, utolsó frissítés: 11:33

Újabb offenzívát indított iszlamista fegyveresek ellen a hadsereg Algériában a közelgő parlamenti választások előtt, a harcokban legkevesebb tizenhét szélsőségessel végeztek az észak-afrikai arab országban vasárnap megjelent híradások szerint. A biztonsági erők is szenvedtek el veszteséget, de hogy pontosan mekkorát, azt nem közölték. Három líbiait elfogtak, akik az Iszlám Magreb al-Kaidájához akartak csatlakozni.

Egy hétfőn közzétett hangüzenetben az al-Kaida terrorhálózat észak-afrikai szervezetének vezetője az e heti algériai parlamenti választások bojkottjára szólított föl. "Ha részt vesztek a választásokon, nagy bűnbe keveredtek ezekkel a hitetlenekkel együtt" - jelentette ki Abu Muszab Abdel-Vadúd az al-Dzsazíra katari arab hírtévében bejátszott felvételen, komédiának nevezve a voksolást.

A terrorista úgy fogalmazott felhívásában: elegendő a bojkott, az urnáktól való távolmaradás; egyszersmind mindenkit biztosított arról, hogy az általa irányított szervezet, az Iszlám Magreb al-Kaidája - az Ima és Harc Szalafista Csoport (GSPC) utódszervezete - folytatja a szent háborút.

Algériában május 17-én rendezik a parlamenti választásokat. A megmérettetésen nem indulhatnak az iszlamista politikai erők képviselői, sőt a törvényesen működő pártok a terrorizmus elleni "népszavazássá" változtatnák a voksolást, miután április 11-én 33 halálos áldozattal járó kettős merényletet követtek el Algírban. Az akciót az Iszlám Magreb al-Kaidája vállalta. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS