2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

The Wall Street Journal: puccskísérlet készül a Világbank élén

2007. május 10. 13:30, utolsó frissítés: 2007. május 11. 09:02

Puccskísérlet készül a Világbank élén - írta Soros-tengely című szerkesztőségi cikkében a szerdai The Wall Street Journal (WSJ).

A vezető amerikai konzervatív lap felidézi, hogy a bank különbizottsága elmarasztalta Paul Wolfowitz elnököt a belső összeférhetetlenségi szabályok megsértésében. A lap szerint, ha Wolfowitz távozik, minden bizonnyal Mark Malloch Brown, "Soros György barátja" lesz az egyik fő jelölt a helyére, aki szerint a bank küldetése mindaddig "nagy veszélyben" van, amíg Wolfowitz marad az elnöki székben.

Brown korábban Kofi Annan egykori ENSZ-főtitkár helyetteseként dolgozott, ő volt az, aki a botrányba fulladt, 100 milliárd dolláros iraki olajat-élelmiszerért programot "apró pöttynek" nevezte a világszervezet egyébként jó működésében. Brown azt állította, "egyetlen penny sem tűnt el", a lap azonban egyebek mellett felsorolta, hogy 7 millió dollár folyt el túlfizetésekre és 50 millió dollár értékű szerződés esetében sértették meg a versenyszabályokat.

Az újság szerint Brown - aki olyannyira élvezi Soros pártfogását, hogy a milliárdos tulajdonában levő New York-i házban lakik - soha nem tett komoly kísérletet az ENSZ reformjára, miközben gátolta a John Bolton amerikai nagykövet által javasolt valódi reformokat. Nézetei mintegy óvatosabb kiadását jelentik Soros álláspontjának; a milliárdos "nyilvánosan javasolta, hogy az Egyesült Államoknak nácítlanítási programra lesz szüksége, hogy eltakarítsák a Bush-adminisztráció szennyét". A lap megjegyezte, hogy Brownt a múlt héten nevezték ki a Quantum Fund, Soros fedezeti alapjának alelnökévé.

A WSJ szerint az ENSZ-beli korrupció jelentőségét kisebbítő Brown éppen annak az embernek az eltávolítását követeli, aki a korrupció letöréséért harcolt a Világbank élén.

Ha a Bush-kormány magára hagyja Wolfowitzot, "nemcsak egy barátot hagy cserben, hanem az eddigi legnagyobb győzelmet adja George Soros-tengelybeli arcátlan ellenségeinek kezébe" - írta a konzervatív lap. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS