2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kínai nyomásra a dalai láma lemondta brüsszeli útját

2007. május 09. 15:25, utolsó frissítés: 15:25

Vihart kavart Belgiumban az a szerdai hír, hogy kínai nyomásra a dalai láma kénytelen volt lemondani tervezett brüsszeli útját.

A belga külügyminiszter, Karel De Gucht az ügy kipattanása után azzal érvelt, hogy a száműzetésben élő tibeti vallási vezető a kínai tiltakozás hatására saját maga döntött az út törléséről. Az ellenzéki zöldek viszont felháborodottan nyilatkoztak arról, hogy a belga kormány semmit sem tett a pekingi nyomás kivédésére, azaz felelősség terheli ezért az egész ügyért.

A dalai láma egy Tibettel foglalkozó konferencián vett volna részt pénteken Brüsszelben. A pekingi vezetés emiatt tiltakozott, s gyakorlatilag megzsarolta a belga kormányzatot. Arra utalt, hogy a buddhista vezető fogadása nehezen egyeztethető össze azzal a látogatással, amelyet a trónörökös, Fülöp herceg vezetésével a jövő hónapban tesz Kínában egy népes belga gazdasági küldöttség. Belgium komoly gazdasági ügyleteket remél az úttól, így azután - De Gucht szavai szerint - "továbbította a kínai ellenvetéseket a dalai lámának". A külügyminiszter azt állította, ők a vallási vezetőre bízták a döntést, aki végül saját maga határozott úgy, hogy nem jön el a rendezvényre.

A száműzetésben élő tibeti vallási vezető nem először kerül hasonló helyzetbe, hiszen már 2005-ben is kénytelen volt lemondani egy belgiumi utat: akkor II. Albert belga uralkodó látogatott Kínába, s a brüsszeli vezetés nem akarta "megzavarni" az előkészületeket a dalai láma fogadásával. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS