2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Seselj pártjának vezetőjét választották a szerb parlament elnökévé

2007. május 08. 11:03, utolsó frissítés: 11:04

Tomislav Nikolicot, a szerb nacionalisták vezetőjét választották meg kedd hajnalban a szerb parlament elnökének. Tomislav Nikolicra, a Hágában háborús bűnök miatt elítélt Vojislav Seselj vezette Szerb Radikális Párt alelnökére a 244 jelenlevő képviselő közül 142 szavazott.

Nikolicot a 250 fős parlamentben pártján kívül Vojislav Kostunica távozó kormányfő pártja, a Szerbiai Demokrata Párt (DSS) is támogatta. A DSS azután döntött így, hogy kudarcba fulladtak a kormányalakítási tárgyalások a legfontosabb szerbiai reformpárti erővel, Boris Tadic elnök Demokrata Pártjával.

Nikolic megválasztása Szerbia újabb radikalizálódásának a kezdete - figyelmeztetett Dragan Sutanovac, a Demokrata Párt egyik képviselője.

Nikolic az első szerb nacionalista, aki Szerbiában közjogi méltóságot tölt be Slobodan Milosevic rendszerének 2000-ben történt megdöntése óta. A januári parlamenti választásokon első helyen végzett Szerb Radikális Pártnak, a néhai Milosevic elnök egykori szövetségesének 81 képviselői helye van a parlamentben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS