2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Népességrobbanás Kínában: az újgazdagok fittyet hánynak a születéskorlátozásra

2007. május 07. 16:23, utolsó frissítés: 16:23

Népességrobbanás fenyegeti Kínát, mert az újgazdagok semmibe veszik a születéskorlátozási törvényeket, vidéken pedig túl gyakori a korai házasság.

A világ legnépesebb országában az 1970-es évek végén vezették be kötelező jelleggel a városiak számára az egygyermekes, a vidéki lakosság számára a kétgyermekes családmodellt. A népességszabályozás további fontos eszköze az alkotmányban is rögzített jogszabály, mely szerint a nők 20 éves kor felett, a férfiak pedig 22 éves koruktól házasodhatnak.

A kínai újgazdagok azonban könnyedén ki tudják fizetni a második és további gyermekek után járó büntetést. "A gazdagok és a hírességek körében rendkívül gyorsan növekszik a többgyermekesek aránya. Tíz százalékuk már a harmadik gyereknél tart" - figyelmeztetett az országos népesség- és családtervezési tanács az Új Kína hírügynökség hétfői jelentése szerint.

Vidéken az okoz gondot, hogy sok helyütt még mindig a megengedettnél korábban házasodnak, hadd szülessen meg minél előbb a hagyományosan nagy értéknek tartott fiúgyermek.

Kína lakossága 1,3 milliárd fő, a világ népességének 20 százaléka. A kormányzat a túlnépesedés fékezése és a természeti erőforrásokkal való takarékoskodás érdekében igyekszik meggátolni, hogy 2010-ig 1,36 milliárd fölé, 2020-ig pedig 1,45 milliárd fölé emelkedjen a lélekszám. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS