2020. december 1. keddElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Pásztor István a VMSZ új elnöke. Kasza Józsefet tiszteletbeli elnökké választották

2007. május 07. 13:49, utolsó frissítés: 13:49

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) politikájának alapjain nem szükséges módosítani, a párt a továbbiakban is az eddigi lendülettel és odaadással kíván a délvidéki magyarság egyéni és kollektív megmaradásának élharcosa lenni - jelentette ki szombaton Magyarkanizsán (Kanizja) Pásztor István, a VMSZ új elnöke.


A legnagyobb délvidéki magyar párt tizenegyedik, tisztújító közgyűlése választotta meg Pásztort elnökké, s megújította a VMSZ vezető testületeit. A tanácskozás egyhangúlag, közfelkiáltással a VMSZ tiszteletbeli elnökévé választotta Kasza Józsefet, aki 12 éven át vezette a pártot.

A párt erőteljesen törekedni fog arra - mondta a VMSZ új elnöke -, hogy a Magyar Nemzeti Tanács mint a perszonális autonómia megvalósulási formája jogköreiben megerősödjék, kiteljesedjék. A VMSZ fontosnak tartja a Vajdaság autonómiájának kiterjesztését, és azt akarja, hogy ha megértek rá a feltételek, napirendre kerüljön a nemzeti elvű területi autonómia kérdése is.

Pásztor István felsorolt több olyan, a délvidéki magyarság mindennapi életminőségével kapcsolatos elemet is, amely nem kapott megfelelő hangsúlyt a VMSZ politizálásában. Szükségesnek mondta, hogy a párt a politika eszközeivel segítsen a vállalkozások fejlesztésében, új munkahelyek teremtésében, az elkobzott vagyonok visszaszármaztatásában.

A VMSZ új elnöke végezetül annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a párt párbeszédet kezdeményezzen a vajdasági magyar politikai élet más szereplőivel, a civil szférával és az értelmiséggel. Ez a párbeszéd később elvezethet szorosabb együttműködéshez a többi délvidéki magyar párttal, s esetleg közös parlamenti, választási fellépéshez is - mutatott rá a VMSZ elnöke. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS