2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Cseh középiskolások ezrei tüntettek az újfajta állami érettségi bevezetése ellen

2007. május 04. 15:15, utolsó frissítés: 15:15

Több ezer cseh középiskolás diák tüntetett pénteken délelőtt Prágában az újfajta, kötelező jellegű állami érettségi vizsgák szerintük idő előtti és nem megfelelően előkészített jövő évi bevezetése ellen.

"Az újfajta állami érettségiket úgy kell bevezetni, hogy csak azokra a diákokra vonatkozzon, akik már ennek tudatában kezdték középiskolai tanulmányaikat" - áll a diákszervezetek által kiadott közleményben. Az oktatásügyi és diákszervezetek szerint az érintettek több mint 90 százaléka az új érettségi modell elhalasztása mellett van.

A jobbközép kormánykoalíció pénteken még a tüntetés kezdete előtt bejelentette: támogatja a diákok követelését és javasolni fogja a parlamentnek, hogy az új érettségi modell bevezetését halassza el 2010-re.

A tavaly elfogadott jogszabály szerint a jövő évben három tantárgyból - cseh nyelv, idegen nyelv és egy szaktantárgy - lenne kötelező érettségi vizsgát tenni, míg két másik érettségi szaktantárgyat minden iskola maga választana ki, de az nem lenne kötelező.

A koalíció most azt javasolja, hogy a cseh, valamint az idegen nyelvből kötelező érettségit 2010-től, míg a szaktantárgyakból való vizsgákat pedig 2012-től vezessék csak be. Ezzel minden probléma megoldódna, hiszen mindenkinek elegendő ideje lenne a felkészülésre - állítja a koalíció.

Az ellenzék véleménye szerint ugyanakkor csak a választható tantárgyak vizsgáit kellene elhalasztani. A szociáldemokraták és a kommunisták azzal érvelnek, hogy a cseh nyelv és az idegen nyelv eddig is kötelező érettségi tantárgyak voltak.

Az eddig egymástól aránylag eltérő érettségi vizsgákat az új cseh oktatásügyi törvény egységesíti abból a célból, hogy a főiskolai és egyetemi felvételikkor könnyebb legyen a diákok tudásának az összehasonlítása. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS