2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Washington Post: a Bush-kormány ismét előhúzta az al-Kaida-kártyát

2007. május 03. 18:31, utolsó frissítés: 2007. május 04. 14:43

Iraki háborús politikájának indoklására a Bush-kormány ismét előhúzta az "al-Kaida-kártyát", holott az amerikai elnök négy éve már elismerte, hogy Iraknak nem volt köze az Amerika elleni 2001-es terrormerényletekhez - írta csütörtökön a The Washington Post.

George Bush 2003-ban közölte, hogy nincs bizonyítható iraki nyom a 2001. szeptember 11-i támadásokban. A népszerűtlen iraki háború miatt az amerikai közvéleménytől eltávolodott és a demokrata kongresszusi többséggel viaskodó elnök most mégis erre hivatkozik.

Egy befektetői fórumon mondott beszédében a terrorszervezettel riogatta e héten a hallgatóságot, 27-szer ejtette ki az al-Kaida nevét. Azt mondta, hogy az al-Kaida tervezte meg az Amerika elleni merényleteket, képezte ki és küldte a terroristákat az Egyesült Államok földjére, és ugyancsak az al-Kaida felelős az elhatalmasodott iraki erőszakért. Bush egy szóval sem említette a felekezetközi viszályt, a polgárháborút.

Bush kijelentette, ugyanaz a csoport okoz pusztítást Irakban, amelyik Amerikára támadt. Az elnök érvelése azért is nehezen hihető, mert a Pentagon főfelügyelője a múlt hónapban tette közzé jelentését arról, hogy az al-Kaida a 2003-as iraki invázió előtt nem is volt jelen az arab országban - mutatott rá a Post.

S ha valóban nem a felekezetközi erőszak az iraki belháború lényege, akkor miért emel elválasztó falakat a síita és szunnita csoportok közé az ott állomásozó amerikai hadsereg? - tette fel a kérdést a liberális újság.

A Los Angeles Times csütörtöki értesülése szerint a washingtoni szenátusban több kormánypárti politikus jelezte, hogy az eddigieknél kritikusabb hangot fog megütni az Egyesült Államok iraki szerepvállalását illetően. Legalább három republikánus szenátor kész egy olyan törvény elfogadására, amelyben az amerikai katonai jelenlétet szigorú feltételekhez kötnék.

A liberális lap szerint a szenátorok állásfoglalása - bár az iraki erőszak mellett nyilván saját jövőjük miatt is aggódnak, ha nevüket továbbra is a népszerűtlen Bush politikájához kötik - azt jelzi: az elnöknek egyre nehezebb megtartani a támogatást háborús politikájához. Az újság úgy látja: egyre csökken az esélye annak, hogy Bush feltételek nélkül folytathassa háborúját. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS