2022. aug. 17. szerdaJácint
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Bosszú a megkövezésért: huszonhárom embert végeztek ki az iraki Moszulban

2007. április 23. 15:25, utolsó frissítés: 15:25

Huszonhárom embert elraboltak, majd falhoz állítottak és kivégeztek ismeretlen fegyveresek Irak harmadik legnagyobb városában, az ország északi részén fekvő Moszulban.


A rendőrség szerint minden bizonnyal muzulmán vallási fanatikusok követték el a mészárlást a jazidi szekta tagjain, bosszúból azért, hogy a Moszul melletti Básika település jazidi szektához tartozó lakosai halálra köveztek néhány héttel ezelőtt egy közülük való nőt, mert az áttért az iszlám hitre. (A megkövezésről készült vérfagyasztó videofelvétel felkerült az utóbbi hetekben több iraki internetes honlapra.)

A fegyveresek leállították Moszulban egy helyi textilüzem buszát, amelyen munkából hazafelé tartottak jazidi szektához tartozó básikai lakosok. Keresztények is utaztak a munkásbuszon, de ezeket a fegyveres támadók igazoltatás után szabadon engedték. Ezután elrabolták a buszt, rajta a jazidi szektához tartozókkal, majd kicsivel odébb kiszállították a jármű utasait, falhoz állították és kivégezték őket.

Amint híre kelt a mészárlásnak, zavargások kezdődtek Básikában. Jazidi szektához tartozó lakosok muzulmán tulajdonban lévő boltokat, gépkocsikat vertek szét. A településen elenyésző kisebbségben lévő muzulmánok rémülten bezárkóztak házaikba. Összetűzésekről egyelőre nem érkezett jelentés.

A jazidi szekta hívei javarészt a Moszul környéki kurd lakosság köréből kerülnek ki, de kisebb közösségei előfordulnak Szíriában, Iránban, Örményországban, Törökországban és Grúziában is. Becslések szerint mintegy 500 ezren tartoznak hozzá. Ősi györekerekből táplálkozó monoteista vallásról van szó, egyes elemei az égitestek óbabilóni kultuszára, mások a Mithrász-kultuszra vezethetők vissza. Hatással volt a szektára a Zoroaszter-vallás, a kereszténység, sőt bizonyos mértékig az iszlám is. Ennek ellenére a szekta és a muzulmánok között régi ellentétek feszülnek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS