2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az al-Kaida egyik fő ideológusa elhatárolódik eddigi radikális nézeteitől

2007. április 23. 15:19, utolsó frissítés: 15:19

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik fő ideológusa, aki egyiptomi fegyintézetben tölti életfogytiglani börtönbüntetését, elhatárolódik saját eddigi radikális nézeteitől, és több ezer Egyiptomban bebörtönzött iszlamista szélsőségest is rá akar venni ugyanerre, abban a reményben, hogy a hatóságok szabadon engedik őket "a teljes megbánás és megváltozás" fejében.

Egy egyiptomi iszlamista csoport kötött már korábban ilyen alkut a hatóságokkal, és annak köszönhetően több ezer bebörtönzött tagja visszanyerte szabadságát.

Egy tekintélyesnek számító iszlamista egyiptomi ügyvéd, aki állítólag jól ismeri a terror ideológusa, Szajjed Imám Abdel-Azíz es-Seríf és az egyiptomi hatóságok között létrejött alku részleteit, pénteken közölte ezt a fejleményt Kairóban újságírókkal, hozzátéve, hogy a már meggyőzött "bűnbánók" között van Oszama bin Laden helyettesének öccse is.

Seríf - egyiptomi orvos - Afganisztánba ment a nyolcvanas években, hogy harcoljon az ázsiai muzulmán országot megszállva tartó szovjetek ellen. Akkor írta meg azt a művét, amelyet utóbb a dzsihád (muzulmán szent háború) harcosainak kézikönyveként emlegettek, s amely később az al-Kaida ideológiájának egyik fő alkotóelemévé vált. Ebben és későbbi műveiben olyan nézeteket fogalmazott meg, amelyek szerint "a terrorizmus a muzulmán vallásból fakadó harci eszköz, és aki ezt tagadja, az hitetlen".

"A bálványimádás új formájaként" bélyegezte meg a demokráciát, s a 2001. szeptember 11-i, New York és Washingtoni elleni terrortámadások után úgy fogalmazott egy írásában, hogy "egyenesen kötelesség terrorizálni" az Egyesült Államokat, "a hitetlen ellenséget". 2001-ben ismeretlen megbízatással Jemenbe utazott, de elfogták az ottani hatóságok és 2004-ben kiadták Egyiptomnak, ahol életfogytiglanira ítélték.

Seríf a hét elején beszédet tartott Kairótól délnyugatra lévő börtönében az Iszlám Dzsihád ott fogva tartott tagjai előtt, kijelentve: mostantól elveti és ellenzi, hogy a dzsihád harcosai muzulmán országok területén terrorcselekményeket hajtsanak végre az iszlám nevében, majd kijelentette, hogy említett kézikönyve "különleges körülmények között készült, és már nem érvényes". Ajman az-Zavahrinak, az al-Kaida második számú vezetőjének öccse, Mohammed, az egyiptomi Iszlám Dzsihád egyik vezetője csatlakozott Seríf "bűnbánó mozgalmához". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS