2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bulgária: EP-listán jelölték a Líbiában bebörtönzött ápolónőket. Mégsem indulhatnak

2007. április 16. 17:06, utolsó frissítés: 2007. április 17. 12:32

Elutasította a szófiai központi választási bizottság, hogy a Líbiában halálra ítélt öt bolgár ápolónő indulhasson a május 20-án megrendezésre kerülő európai parlamenti választáson.

Egy parlamenten kívüli, kis jobboldali politikai szervezet, a Rend, Törvényesség és Igazságosság (RSS) Pártja vette fel az 1999 februárja óta líbiai börtönben raboskodó ápolónőket jelöltlistájára, amelyet pénteken nyújtott be jóváhagyásra a választási bizottsághoz. Alekszandr Alekszandrov szóvivő szombaton azzal indokolta a testület döntését, hogy a kifogásolt öt jelölt az utóbbi két évben nem tartózkodott életvitelszerűen Bulgáriában, márpedig a törvény ezt követeli meg.

Az RSS elnöke, Jani Janev azzal magyarázta pártja eljárását, hogy abban reménykedtek, ha az ápolónőket megválasztják európai képviselőnek, megváltozik jogi helyzetük, és ez elősegítheti azonnali szabadon engedésüket.

A nagy politikai pártok elvetették a kezdeményezést, hogy vegyék fel az ápolónők nevét az összes választási listára. Nem támogatta az ötletet a bolgár külügyminiszter sem. Ivajlo Kalfin szerint a várttal ellentétes hatást vált ki a kezdeményezés; méltatlannak nevezte az ápolónők tragédiájának politikai célokra való kiaknázását.

Az észak-afrikai országban raboskodó ápolónők a tripoli bolgár konzul által hitelesített levelükben márciusban tudatták honfitársaikkal, hogy szívesen indulnának a választáson.

Az ápolónőket és egy palesztin orvost 2004 májusában ítélték halálra Líbiában azzal a váddal, hogy egy bengázi kórházban több mint 400 gyereket fertőztek meg szándékosan az AIDS-et okozó HIV-vírussal, konzervált vérkészítmények révén. A fellebbviteli bíróság 2006-ban megerősítette az ítéletet.

Nemzetközi szakértők bebizonyították, hogy a HIV-vírus már a hat vádlott megjelenése előtt is pusztított a kórházban a siralmas higiéniai körülmények miatt. (mti)

Az Európai Parlament januárban felszólította Líbiát, hogy érvénytelenítse a halálos ítéletet és járuljon hozzá az ügy gyors megoldásához. (MTI/AFP/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS