2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gumibottal verték szét a Putyin-ellenes tüntetést vasárnap Szentpéterváron

2007. április 16. 14:20, utolsó frissítés: 15:42

Orosz rohamrendőrök Kreml-ellenes tüntetőket gumibotoztak egy szentpétervári demonstráció után, és több mint száz tiltakozót vettek őrizetbe.

A vasárnapi összecsapásokra a Pionyir téren engedéllyel megtartott, közel másfél ezres szentpétervári gyűlés után került sor, amikor a Vlagyimir Putyin elnök távozását és szabad választásokat követelő tüntetők már elvonulóban voltak.

A rendőrség szerint szétszórt tiltakozó csoportok összecsapásokat provokáltak ki a rohamrendőrökkel, megpróbálva áttörni a vaskorlátos kordonokat. Az Eho Moszkvi rádió tudósítása szerint viszont a rohamrendőrök támadtak durván az elvonulókra a Puskin metróállomásnál és a Vityebszki pályaudvarnál, vétlen járókelőket és újságírókat sem kímélve.

A gyűlés után, egyik hívének lakásán őrizetbe vették Eduard Limonovot, a betiltott nemzeti-bolsevik párt vezetőjét is - jelentette a független moszkvai rádió.

Magán a gyűlésen, amelyen a Kreml önkényét elítélő és Putyint a legveszedelmesebb bűnözőnek bélyegző transzparensek tűntek fel, Limonov kijelentette, hogy az államhatalom hadat üzent a népnek, és az ellenzék elszántan folytatja a harcot a szabadságjogok visszaszerzéséért. "Szabad parlamenti és elnökválasztást követelünk, kijelölt utód nélkül" - toldotta meg.

A szombati, moszkvai tüntetés egyik vezéralakjára, Garri Kaszparovra, a Polgári Egységfront vezetőjére a moszkvai rendőrség tízórás procedúra végén apró pénzbírságot rótt ki. Az elmúlt két nap megmutatta, hogy a Putyin-rendszer többé nem törődik a törvényességgel, hanem a nyers erőhöz folyamodik - mondta a sakkvilágbajnokból lett polgárjogi harcos vasárnap a CNN amerikai hírtévének.

Valentyina Matvijenko szentpétervári kormányzó arra utasította a rendfenntartó szerveket, hogy alaposan vizsgálják meg a vasárnapi demonstráción történt állítólagos jogsértéseket, különös tekintettel a sajtó munkatársait ért erőszakos cselekményekre. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a Pionyir téren történt felvonulás - amelyen hatósági adatok szerint ötszázan, más információk szerint másfél ezren vettek részt - lényegében incidensek és jogsértések nélkül zajlott. Utána azonban közel 150 ember engedély nélkül akart tüntetni a Vityebszki pályaudvar előtt, szembeszegült a rendőrökkel, akik meg akarták akadályozni a törvénytelen rendezvényt. A rendőrök közel 120 tüntetőt előállítottak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS