2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Háromszázezren tüntettek Ankarában a világi államért

2007. április 14. 16:37, utolsó frissítés: 2007. április 16. 14:10

Legkevesebb 300 ezren vonultak fel szombaton délig Ankarában az ország világi berendezkedése mellett kiálló szervezetek felhívására, tüntetve az ellen, hogy Recep Tayyip Erdogan miniszterelnököt - aki valamikor egy iszlámista szervezet élén állt - májusban államfővé válassza a parlament - jelentette az NTV török hírtelevízió.

A tömegben sokan török zászlót lengettek, illetve a modern Törökország megalapítójának, Mustafa Kemal Atatürknek a képét tartották a magasba, iszlámistaellenes jelmondatokat kiabáltak, "A köztársaság a miénk" jelszóval meghirdetett megmozdulás kezdete előtt. A tüntetésre összesen mintegy 150 ezer embert vártak a szervezők. A hatóságok jelentős biztonsági intézkedéseket vezettek be erre a napra a fővárosban, mintegy 10 ezer rendőr van készültségben a demonstráció helyszíne közelében.

Május 16-án jár le Ahmet Necdet Sezer jelenlegi államfő hivatali ideje. Törökországban a parlament választja meg az elnököt. Mivel a kormányzó, iszlámbarát Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) nagy többsége van a törvényhozó testületben, szinte bizonyosra vehető jelöltjének győzelme a parlamenti elnökválasztáson.

A párt még nem nevezte meg jelöltjét, de egyre több politikusa adta értésre, hogy Erdogan kormányfőt szeretné az elnöki székben látni. Erdogan, az ország jelenleg legnépszerűbb politikusa - aki magát konzervatív demokratának tartja - még nem jelezte, hogy kíván-e indulni a választáson. A törökországi szekularizáció híveit aggasztja az az eshetőség, hogy ő kerülhet az államfői posztra, és esetleges elnöki tevékenysége nyomán elmosódhat a szigorú választóvonal az állami és a vallási ügyek között. Erdogan visszautasítja azokat az állításokat, amelyek szerint iszlamista programot igyekszik megvalósítani.

A török hadsereg - a világi államberendezkedés legfőbb őre - már négy kormányt eltávolított a hatalomból az utóbbi fél évszázadban. Legutóbb 1997-ben Necmettin Erbakan iszlamista kormányának kellett meghajolnia a hadsereg akarata előtt.

Sezer elnök pénteken kijelentette, hogy most forog a legnagyobb veszélyben Törökország világi államrendje a köztársaság 1923-as megalapítása óta. Megszaporodtak a világi államberendezkedés ellen irányuló, a vallásnak a politikába való becsempészését célzó tevékenységek. (MTI/AFP/AP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS