2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Két algíri robbantásos merénylet 30 ember halálát és 82 sérülését okozta

2007. április 12. 14:31, utolsó frissítés: 14:31

Harminc ember halálát és 82 sérülését okozta szerdán két robbantásos merénylet az algériai fővárosban - közölték helyi kórházi illetékesek. A két robbantás csaknem egyidejűleg történt: az egyik az algíri kormányzati palota közelében, a másik egy külvárosi rendőrőrs ellen.

Az első esetben autós öngyilkos merénylő hajtotta végre a támadást, Abdel-Azíz Belhadem miniszterelnök hivatalának kapujában röpítve levegőbe önmagát és autóját. A miniszterelnök nem sérült meg, s a történtek után adott első nyilatkozatában "bűnös, gyáva cselekedetnek" nevezte a merényletet. A halálos áldozatok egy része a kormányfői hivatalt őrző rendőrök közül került ki. A detonáció nagy lyukat vágott a hatemeletes épület kapujába, és számos ablakot betört. Évek óta nem történt ilyen súlyos merénylet Algír központjában.

Az idén megszaporodtak és súlyosabbá váltak az erőszakcselekmények Algériában. Megfigyelők annak tulajdonítják ezt a fejleményt, hogy az ország legerősebb kormányellenes fegyveres szervezete, az Ima és Harc Szalafista Csoportja elmélyítette kapcsolatait az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal. Az algériai muzulmán szélsőséges szervezet megváltoztatta a nevét is, felvette az Iszlám Maghreb al-Kaida Szervezete nevet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS