2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ausztriában erősebb a felmelegedés, mint a világ többi részén: új fafajtákat telepítenek

2007. április 07. 18:20, utolsó frissítés: 18:20

Ausztriát is alaposan érinti az éghajlatváltozás, az alpesi ország dús erdőségei az előrejelzések szerint csak akkor lesznek képesek a jövőbeni viharokat túlélni, és a lavinák elől oltalmat nyújtani, ha új fafajtákat is telepítenek beléjük.

Ausztria 46 százalékát borítja erdő, a mezőségek 22, a szántóföldek 17 százalékot tesznek ki. Különösen az észak- és kelet-ausztriai mezőgazdaságnak kell alkalmazkodnia a klímaváltozáshoz - jövendölte Josef Eitzinger, a bécsi kertészeti egyetem meteorológiai intézetének tanára a Der Standard című lapnak nyilatkozva.

Az osztrák erdőfelügyelet szerint a globális felmelegedés következtében az ausztriai flóra "mediterránizálódik", a meleget kedvelő fajták teret nyernek, míg az euroszibériai növények eltűnnek az osztrák vegetációból.

Eitzinger felhívta a figyelmet, hogy Ausztriában még inkább növekszik a hőmérséklet, mint a világ többi részében. Míg az elmúlt ezer évben az átlagos hőmérséklet-emelkedés világviszonylatban 0,6 fokot tett ki, Ausztriában ez az érték 1,8 fok volt. Ennek oka az, hogy a magasabban fekvő, alpesi régiókat a felmelegedés erősebben érinti.

Az előrejelzések szerint a 2040-es években az évi átlaghőmérséklet Ausztriában abban a sávban lesz, mint ma az olasz Pó-sikságon. Ez azonban nem jelenti a mezőgazdaság végét, ellenkezőleg. A gabonafélék és egyéb haszonnövények a fotoszintézishez szükséges széndioxid által még erőteljesebben fognak növekedni.

A szakember egy érdekes paradoxonra is felhívta a figyelmet: a felmelegedés nem csökkenti, hanem növeli a fagykárokat, legalábbis a gyümölcsfák esetében. Ennek oka az, hogy a növények gyorsabban és korábban fejlődnek, ha az éjszakák hosszabbak.

Az erdőfelügyelőség hosszú távú tervezéssel igyekszik alkalmazkodni a várható éghajlati változáshoz. Különös hangsúlyt helyeznek az új fajták telepítésére, mert az erdőségek védő funkciója a lavinákkal és viharkárokkal szemben a jövőben még fontosabbá válik. Ezért olyan fajtákat igyekszenek kiválasztani, amelyek egyaránt képesek alkalmazkodni a jelenleg uralkodó, illetve a következő száz évben várható éghajlati viszonyokhoz, és gazdasági haszonnal is kecsegtetnek. A mélyebb fekvésű körzetekben a jövőben több lesz a lombos erdő. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS