2021. január 18. hétfőPiroska
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Adatkurkászással már meg tudna előzni egy 9/11-es merényletet az FBI

2007. április 05. 18:41, utolsó frissítés: 18:41

Az FBI most már meg tudna előzni egy a 2001. szeptember 11-ihez hasonló terrorista merényletet, mivel bírósági felhatalmazás nélkül is keresést végezhet a különböző személyi adatállományokban –Robert Mueller FBI-igazgatót a Boston Globe szerdán. Az igazgató a bűnüldöző hatóság akkor azért vallott kudarcot, mert nem tudott olyan keresést végezni, amire pedig egy egyszerű parkolóőr is képes.


Mueller szerint ha annak idején az FBI hozzáfért volna az adatbázisokhoz, akkor rátalált volna Kalid al-Midarra és rajta keresztül a hat évvel ezelőtti támadásokat szervező többi terroristára.

A Boston Globe szerint az ügy nem ilyen egyszerű, Mueller valószínűleg védi az FBI-t, amelyről a washingtoni igazságügy-minisztérium megállapította: hatalmával visszaélve, több esetben valószínűleg jogellenesen gyűjtött adatokat évek óta a terroristák után nyomozva. Az igazgató ragaszkodik ahhoz, hogy az FBI megtarthassa azt a kiszélesített nyomozási jogkört, amelyhez a 2001 utáni terrorellenes törvényhozás révén jutott.

Az újság viszont azt tartja valószínűbbnek, hogy a kudarcot a külföldi felderítéssel foglalkozó CIA és az FBI közötti hiányos együttműködés okozta. Kalid al-Midarról ugyanis tudta a CIA, hogy az Egyesült Államokba érkezett, az FBI mégsem fordított rá kellő figyelmet. Az sem kizárt, hogy az FBI vezetése nem adott kellő hitelt ügynökei jelentéseinek, amelyek szerint a terroristagyanús személyek


amerikai iskolákban azt tanulják,


hogyan kell repülőgépet vezetni. A bostoni lap szerint Mueller kifogása semmi esetre nem fedheti el azokat az időnként végzetes melléfogásokat, amelyeket az FBI elkövetett jelenlegi és előző igazgatója idején. Ezek között vannak a jogellenes adatbekérések, egy több millió dolláros, elhibázott számítógépes beruházás, valamint az FBI-ügynökök felkészületlensége a radikális iszlám terén.

A hatóság egy sor esetben rossz nyomon indult el vagy nem tudta elfogni az elkövetőt, így történt például az atlantai olimpián elkövetett pokolgépes merénylet, a Los Alamos-i nukleáris kémkedés vagy a halálos antrax-támadások esetében. Az FBI továbbá több esetben felnagyította a veszélyt és jelentős sikernek állította be olyan összeesküvések leleplezését, amelyeknek kitervelői még csak álmodoztak a merényletről. (reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS