2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Atlanti-óceáni hurrikánszezon: 17 trópusi vihar várható 2007-ben

2007. április 04. 09:02, utolsó frissítés: 09:02

Rendkívül aktív hurrikánszezonra lehet számítani az Atlanti-óceán térségében 2007-ben - jelentették be kedden amerikai szakértők.

"Idén 17 trópusi vihar, köztük kilenc erős hurrikán várható" - közölte William Gray, a Colorado Állami Egyetem viharok előrejelzésével foglalkozó szakértői csoportjának vezetője, míg tavaly decemberben még csak 14 vihart és hét hurrikánt jeleztek előre erre az évre az atlanti térségben. A szakemberek szerint idén azért lehet több nagy erejű széllökésre számítani, mert a hurrikánok aktivitását mérséklő El Nino-jelenség ezen a télen gyorsan véget ért, illetve viszonylag magas az Atlanti-óceán felszíni hőmérséklete.

A globális óceáni és légköri állapotokból kiinduló vizsgálatok alapján Gray szerint 74 százalék az esély arra, hogy 2007-ben egy erős hurrikán elérje az Egyesült Államok partjait.

A hathónapos hurrikánszezon kezdetét június 1-jére teszik a meteorológusok. Tavaly - az előrejelzésekkel ellentétben - átlagos hurrikánszezon volt: a szakemberek kilenc trópusi vihart és öt hurrikánt regisztráltak és kereszteltek el. 2005-ben viszont azt atlanti térségben 28 vihart jegyeztek fel, amelyek közül négy nagy erejű hurrikán az Egyesült Államok partjait is elérte, köztük a New Orleanson végigsöprő Katrina. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS