2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Iránnak már 2009-ben lehet saját atombombája

2007. április 04. 08:53, utolsó frissítés: 08:53

Az amerikai ABC televízió "az iráni fejlesztéseket jól ismerő forrásokra" hivatkozva közölte: Teherán 2009-re elegendő alapanyagot tud majd előállítani ahhoz, hogy atombombát készítsen. Irán az utóbbi három hónapban megháromszorozta az atomfegyverhez szükséges dúsított uránt gyártó kapacitását; mintegy ezer új centrifugát szerelt fel a natanzi nukleáris létesítmény megerősített, több mint 20 méterrel a föld alatt rejtőző részében.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szóvivője nem volt hajlandó kommentálni a natanzi fejlesztésekről szóló hírt az iráni helyzet "rendkívüli érzékenysége" miatt.

Amerikai szakértők korábban úgy becsülték, hogy Irán 2015 körül lesz képes atomfegyver előállítására. Bár Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök bejelentette, hogy országa májusig 3000 centrifugát állít üzembe, Nyugaton nem sok hitelt adtak közlésének, egészen mostanáig. Az új berendezések felszerelésével Irán semmibe veszi az ENSZ Biztonsági Tanács azon határozatait, amelyek az urándúsítás leállítására szólítják fel a perzsa államot. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS