2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem küldik haza gyerekeiket az észak-koreai diplomaták

2007. április 03. 12:06, utolsó frissítés: 12:24

Külszolgálatban lévő észak-koreai diplomaták és külkereskedők megtagadták az engedelmességet, amikor kormányuk utasította őket gyermekeik hazaküldésére. A dél-koreai Yonhap hírügynökség a hírt egy észak-koreai ügyekben jártas személyre hivatkozva közölte.

Az utasítás értelmében mintegy négyezer gyereknek kellett volna március végéig visszaérkeznie külföldről Észak-Koreába - olvasható a dél-koreai jelentésben. A külszolgálatban dolgozó észak-koreaiak tömeges ellenszegülése egyelőre csak arra indította a phenjani kormányt, hogy további egy hónap haladékot adjon. A Kim Dzsong Il legfőbb észak-koreai vezető utasításaival való szembeszegülés azonban súlyos bűnnek számít a kelet-ázsiai kommunista országban, s az ilyen "bűn" elkövetői hamar börtönben vagy kényszermunkatáborban találhatják magukat.

A mostanihoz hasonló "tömeges" engedetlenség példátlan is Észak-Korea történetében, és könnyen lehet, hogy számos észak-koreai diplomata és külkereskedő disszidálásával végződik az ügy - vélekedett a dél-koreai hírügynökség. Arra nem tér ki a jelentés, miért akarja a phenjani vezetés elszakítani a gyermekeket külföldön szolgálatot teljesítő szüleiktől, de több történelmi példa mutatja, hogy egyes államok ilyen módon próbálják sakkban tartani diplomatáikat, "szavatolni a rendszerhez való hűségüket". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS