2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Cunami a Salamon-szigeteken: a keddi utórengés is 6,2-es erősségű volt

2007. április 03. 11:24, utolsó frissítés: 11:24

Legkevesebb huszonnyolc embert ölt meg és tizenhárom települést söpört el a Salamon-szigeteken a nagy erejű földrengést követő szökőár helyi idő szerint hétfő reggel.

A Csendes-óceán déli részén fekvő ország miniszterelnöke elrendelte a szükségállapot bevezetését a Richter-skála szerint 8,1-es erejű földrengés által súlyosan érintett területen.

A Nyugati tartomány székhelyén, Gizóban és környékén öt méter magas hullámok söpörték el a házakat. Ezen a területen, amely a földrengés epicentrumától 40 kilométerre fekszik, mintegy húszezer ember él. A szökőár több mint 900 házat rombolt le, így négyezer ember vált hajléktalanná.

Kedden helyi idő szerint 10 óra 20 perckor erős, a Richter-skála szerint 6,2-es fokozatú utórengést regisztráltak, ennek epicentruma a Salamon-szigetek fővárosától, Honiarától mintegy 305 kilométerre északnyugatra volt.

Mint Peter Marshall, az országos rendőrkapitány helyettese közölte, az eddig rendelkezésre álló adatok szerint húszan haltak meg, de az áldozatok száma tovább növekedhet a kárjelentések pontosítása után.

Az ABC ausztrál rádió közlése szerint Pápua Új-Guineában is áldozatokat követelt a természeti csapás. Az egyik kis szigeten nem sikerült időben értesíteni a szökőárriadóról a lakosokat, és egy öttagú család odaveszett. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS