2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Helyreállított és múzeummá rendezett be egy 10. századi örmény templomot a török kormány

2007. március 30. 14:12, utolsó frissítés: 14:12

Tizedik században épült, a török állam költségén helyreállított, egyúttal múzeummá átalakított templomot nyitottak meg csütörtökön a kelet-törökországi Akdamar szigetén török és örmény kormányzati, illetve vallási tisztségviselők jelenlétében.

A török állam 1,5 millió dollárt költött a 915 és 921 között épült, de sok évtizede üresen álló, omladozó falú örmény templom újjáépítésére, amit Recep Tayyip Erdogan török államfő egy nyilatkozatában pozitív lépésnek nevezett a két ország, illetve a két nép közötti - történelmi okokra is visszavezethető - feszült viszony enyhítése szempontjából.

Meszrob Mutafiján, a Törökországban élő örmény ortodox kisebbség szellemi vezetője a megnyitón mondott beszédében köszönetet mondott a török kormánynak a műemléktemplom helyreállításáért, zavaró körülménynek nevezte azonban azt, hogy az épület, amelyen jelenleg kereszt sincs, nem templomként, hanem múzeumként működik majd. Arra kérte a török illetékeseket, tegyék lehetővé, hogy az örmények legalább egy évben egyszer imádkozhassanak ezen a helyen. "Jó hatással lenne a nemzeti emlékezetre, ha e helyen, hitünk egyik történelmi központjában imádkozhatnánk" - mondta Mutafiján.

Attila Koc török kulturális miniszter válaszában úgy fogalmazott, hogy az ankarai kormány "megfontolja" a kérdést, egyúttal kifejezte azt a reményét, hogy a múzeumként működő ezeréves templom fellendíti majd az idegenforgalmat a turistaközpontokból egyébként távol eső hegyvidéki térségben.

Az örmény nemzet történelme egyik legsötétebb időszakának tekinti 1915-öt, s azt követő éveket, amikor is elvakult török nacionalisták vérengzései, illetve éhínség következtében mintegy másfél millió, török területén élő örmény vesztette életét, és elvárja, hogy a mai ankarai kormány - elődei nevében - vállaljon felelősséget az abban az időszakban történtekért. A török vezetés az erősödő nemzetközi nyomás ellenére sem hajlandó népirtásnak tekinteni a múlt század elején történt eseményeket.

Örményországban sokan kétkedéssel figyelték, s egyfajta propaganda akciónak minősítették a török kormánynak a műemlék helyreállítása érdekében tett erőfeszítéseit, amelyek az örmények szerint nem elsősorban a kétoldalú kapcsolatok javítását szolgálják, hanem a nemzetközi közvélemény meggyőzését célozzák. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS