2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kurd tavaszköszöntés Törökországban: felrobbant gépkocsi, őrizetbe vett tüntetők

2007. március 22. 14:25, utolsó frissítés: 14:25

Több százezren vettek részt szerdán Törökország különböző városaiban a kurdok újévi, tavaszköszöntő fesztiválján. A tüntetések több helyen az idén is incidensekbe torkollottak. Többen megsérültek, mintegy ötven embert őrizetbe vett a rendőrség. A délkelet-törökországi Batman városában az ünnepség befejeződése után több órával felrobbant egy gépkocsi, és több embernek sérülést okozott, de a robbanás oka egyelőre nem ismert.

A török hatóságok az ünnepre országszerte megszigorították a biztonsági intézkedéseket, és előre bejelentették, hogy nem tűrik meg az illegális demonstrációkat. Az ünnepségeket a legjelentősebb legális kurd párt, a Demokratikus Társadalom Pártja (DTP) szervezte, a törvényesség betartására kérve a részvevőket. Az ünneplők ennek ellenére bebörtönzött kurd politikusok, köztük Abdullah Öcalan lázadóvezér képét tartották a magasba, illetve az Öcalan által vezetett, betiltott szakadár szervezet, a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) zászlaját lengették.

Isztambulban könnygázzal feloszlattak egy kisebb csoportot, amelynek tagjai kővel dobálták a rendőröket. Mintegy 20 embert előállítottak. Feloszlattak egy demonstrációt az ország déli részén található Mersin városában, mert a tüntetők Öcalant éltették, kisebb csetepaték voltak rendőrök és kődobáló fiatalok között az Égei-tenger partján fekvő Izmirben, illetve Délkelet-Törökország legjelentősebb, főleg kurdok lakta városában, Diyarbakirban is, ahol az ünnepen részt vevők száma elérte a százezret. Mersinben őrizetbe vettek több mint húsz embert, az ottani összetűzéseknek sérültjei is vannak, de számuk nem ismert. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS