2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kihalhatnak a német fenyők: az erdőtulajdonosok a klímapolitika átgondolását követelik

2007. március 22. 14:17, utolsó frissítés: 14:17

Vészesen fenyegeti a lucfenyőt Németországban az éghajlat-változás. Az ország erdőtulajdonosainak szövetsége arra figyelmeztetett, hogy ha a hőmérséklet átlagosan két fokkal emelkedik, nagy területeken kihal ez a fafaj, és teljesen megváltozik a német tájak képe.

Az elmúlt évek forró nyarai miatt több vidéken lucfenyők (Picea excelsea) tízezrei kerültek tarvágásra, miután a szúfélék tönkretették a fákat. Ez azért is nagy veszteség, mert az erdők a szén-dioxid lekötésével jelentősen hozzájárulnak az éghajlat védelméhez.

Az erdőtulajdonosok a klímapolitika drasztikus megváltoztatását követelik a szövetségi kormánytól. Mint mondják, azzal nem fog csökkenni a széndioxid-kibocsátás, ha az autópályákon általános sebességkorlátozást vezetnek be. Új fafajták széles körű telepítését tartják szükségesnek, mégpedig nemcsak a fenyőerdők, hanem a bükkösök pótlására is, mert ez utóbbiak is veszélyben vannak.

A januári Kirill orkánnak országos viszonylatban 30 millió köbméternyi fa esett áldozatul, egyes erdőgazdaságok anyagi veszteségei elérték a hektáronkénti 3000 eurót. Az erdőgazdaságoknak adóenyhítésre van tehát szükségük, az Európai Unió Bizottságának pedig további pénzügyi támogatást kellene nyújtania.

Mindeme bajokon kívül - legalábbis a német erdőtulajdonosok szerint - az ország több körzetében aggasztóan csökken a talajvíz szintje, számos vidéken olyan nagy mennyiségű vizet emelnek ki a földből, hogy az már-már végzetes az erdők számára. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS