2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újra heves harcok Mogadishuban

2007. március 21. 16:33, utolsó frissítés: 16:33

Heves harcok törtek ki szerda reggel Szomália fővárosában, Mogadishuban azt követően, hogy a kelet-afrikai ország iszlamista felkelői támadást intéztek a térségben állomásozó etióp hadsereg főhadiszállása ellen, illetve hogy a szomáliai biztonsági erők hadműveletet indítottak az iszlamista milíciák ellen.

Az utcai összecsapások a város egyik központi negyedében zajlottak - közölték szemtanúk és Szomália nairobi nagykövete. A szomáliai hadsereg és vele szövetséges etióp csapatok nehézfegyverekkel folyamatosan lőtték az iszlamistákat. Szemtanúk látták, amint lázadók a földön vonszoltak legalább öt halott katonát, majd meggyalázták és elégették a holttesteket. A helybeli lakosok és a kórházak összesen nyolc halálos és 65 sebesült áldozatról számoltak be.

Mohamed Ali Nur, Szomália kenyai nagykövete állomáshelyén, Nairobiban sajtótájékoztatón közölte, hogy a szerdai harcoknak eddig legkevesebb 14 halálos áldozatuk van. A hadsereg a "megsemmisítés" céljával azért indította a hadműveletet, mert a szomáli kormány szerint az iszlamista lázadók állnak a legutóbbi mogadishui aknatámadások mögött. A nagykövet közölte, hogy békét akarnak teremteni a fővárosban, elkobozni a fegyvereket, és hozzátette, hogy a szomáli biztonsági erők több mint tízezer katonáját vetették be Mogadishuban.

Nur beszámolt arról, hogy a szomáli kormány szerdai hatállyal Mogadishuba helyezte át székhelyét a fővárostól 250 kilométerrel északnyugatra fekvő Baidoából. A kormányhoz közel álló egyik forrás politikailag és jelképesen fontosnak nevezte a költözést.

Azóta, hogy 2004-ben létrehozták a szomáliai állami átmeneti intézményeket, ez az első alkalom, hogy a kormány a fővárosban székel. Az áthelyezésről március 12-én döntött a szomáli parlament, amelyet szintén áthelyeznek Baidoából Mogadishuba, várhatóan az április 16-án kezdődő két hónapos megbékélési konferencia után. A kormány székhelye Baidoa előtt Kenyában volt.

Az etióp hadsereg egységei tavaly decemberben érkeztek Szomáliába, hogy segítséget nyújtsanak az ideiglenes kormánynak az iszlamista lázadók elűzésében. Kéthetes harc után - vállvetve a szomáliai kormányerőkkel - kiűzték a lázadók többségét a fővárosból és az ország déli területeinek nagy részéről. Mogadishuban azonban változatlanul veszélyes a helyzet, mert a kormány szerint számos iszlamista fegyveres továbbra is ott rejtőzik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS